Nieuws

AFM wil meer samenspraak toezichthouders

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil ruimere mogelijkheden om informatie te delen met andere toezichthouders. Dat is volgens de financiële waakhond nodig om consumenten beter te kunnen beschermen tegen malafide praktijken.

De AFM schrijft dat in een zogenoemde wetgevingsbrief aan het ministerie van Financiën. Daarin geeft de toezichthouder aan welke aanpassingen van regelgeving kunnen helpen de financiële markten eerlijker en transparanter te maken.

Soms verkrijgt de AFM via tips of eigen onderzoek informatie over misstanden waartegen zij niet bevoegd is op te treden, maar waar andere instanties wel wat aan zouden kunnen doen. Het is in de meeste gevallen echter niet toegestaan die informatie te delen. Dat moet veranderen, vindt de AFM.

Als recent voorbeeld noemt de AFM de samenwerking met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij de aanpak van misstanden bij incassobureaus. Beide toezichthouders zijn bevoegd daar tegen op te treden, en willen graag de krachten bundelen. De AFM mag evenwel geen informatie verstrekken aan de ACM.

Ook met de Autoriteit Persoonsgegevens wil de AFM graag kortere lijnen kunnen onderhouden. Zij wijst er daarbij op dat opslag van grote hoeveelheden data, waaronder ook persoonsgegevens, steeds vaker voorkomt bij aanbieders van financiële diensten en producten.

Daarnaast wil de AFM samen kunnen optrekken met het Bureau Financieel Toezicht (BFT). Dat beschikt namelijk over informatie die nodig is om te bepalen of accountantsorganisaties genoeg doen om zaken als corruptie, witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

Een overzicht van de wetgevingswensen van de AFM:

  • algemene wettelijke vereisten voor crowdfundingplatforms
  • wettelijke waarborgen voor hypotheken gefinancierd door investeerders
  • informatiedeling met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en andere toezichthouders in het kader van Wet handhaving consumentenbescherming
  • informatiedeling met de Autoriteit Persoonsgegevens
  • informatiedeling met Bureau Financieel Toezicht
  • wettelijke bevoegdheid AFM voor inschakelen externe experts bij financiële ondernemingen
  • (gedeeltelijke) strafrechtelijke vrijwaring voor klokkenluiders
  • wettelijke grondslag voor de richtsnoeren van de European Banking Authority over het productontwikkelingsproces van distributeurs van bancaire producten
  • digitaal communiceren pensioenuitvoerders over wijze van informatieverstrekking pensioenen
  • invoeren financiële APK
  • streven naar meer consistentie in de financiële verslaggeving.

Daarnaast vraagt de AFM aandacht voor de ontwikkelingen op het gebied van fintech, de maximale vergoeding bij consumptief krediet en de discrepanties tussen de Pensioenwet en de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Bron: ANP/Accountant.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.