Nieuws

Beloning Britse ceo’s blijft flink stijgen

De beloning van topbestuurders van Britse beursgenoteerde bedrijven is vorig jaar met gemiddeld tien procent gestegen. Dat meldt de Britse denktank High Pay Centre.

De gemiddelde beloning voor de bestuursvoorzitter van een onderneming uit de FTSE 100-index liep in 2015 op naar 5,5 miljoen pond (circa 6,4 miljoen euro), tegen 5 miljoen pond in 2014. De ceo's verdienden daarmee gemiddeld 140 keer meer dan hun werknemers aan salaris kregen. Dat verschil was iets kleiner dan in 2014, toen de verhouding uitkwam op 148 tegen 1.

De best betaalde Britse topman was Martin Sorrell, ceo van WPP. Hij verdiende in 2015 ruim zeventig miljoen pond. Dat is drie keer zoveel als de nummer twee in de lijst, Tony Pidgeley van Berkely Group. In de top 10 van best betaalde Britse topbestuurders over 2015 komen geen vrouwen voor, evenmin als in 2014, aldus High Pay Centre.

Maatregelen

Het verschil tussen de beloning van bestuurders en van andere werknemers slinkt iets als ook de pensioenvoorzieningen en bonussen van werknemers worden meegerekend. De ceo’s kregen dan echter nog altijd 129 keer meer dan het gemiddelde onder hun personeel.

De nieuwe Britse premier Theresa May heeft recent aangekondigd maatregelen te willen nemen tegen de beloningen van topbestuurders. In haar ogen zijn de enorme verschillen in beloning tussen de top en andere werknemers niet te rechtvaardigen in tijden van economische onzekerheid en wisselende prestaties van ondernemingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.