Nieuws

Cybercrime-amateur vergeet rekeningnummer

Maak duizend dollar over naar een bitcoin-adres, anders sturen wij jouw zwarte boekhouding naar de rechtbank: de boodschap in een krom vertaalde e-mail van een onhandige cybercrimineel, waarvan de Fraudehelpdesk melding maakt.

De in de e-mail genoemde afzender, een mevrouw Barbara Dost, beweert dat zij het computernetwerk van het aangeschreven bedrijf al zou hebben platgelegd. De wijze van aanschrijven doet echter al snel vermoeden dat het hier om amateurwerk gaat. De e-mail begint als volgt: 'Uwnetwerk is geheelaangetast heb je een kritieke kwetsbaarheid die geven u de volledige controle over uw netwerk en routername verbindingen.'

Alsof Barbara een fles bourbon op had toen ze achter haar laptopje ging zitten, schrijft de Fraudehelpdesk, een organisatie die 'burgers en bedrijven wil behoeden voor oplichtingspraktijken en weerbaarder maken tegen fraude'. De helpdesk is onderdeel van Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (SafeCin).

De afzender moet een slechte dag gehad hebben: de mail is niet alleen beroerd geformuleerd, maar ontbeert ook het rekeningnummer waarop de duizend dollar gestort zou moeten worden. "Kortom, een loos dreigement van een amateur in de cybercrime-wereld", aldus de Fraudehelpdesk.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.