Nieuws

FT: Top Nederlands bedrijfsleven is oud en onervaren

De top van het Nederlandse bedrijfsleven is oud en tegelijk relatief onervaren. De gemiddelde leeftijd is bijna zestig jaar en bestuurders hebben zo'n 4,5 jaar bestuurlijke ervaring. Dat concludeert de Britse zakenkrant Financial Times, na internationaal onderzoek.

Volgens de krant worden bestuurders die lang op hun plek blijven zitten doorgaans gezien als minder onafhankelijk. Om die reden kennen meerdere landen regels die voorschrijven dat oudgedienden niet mogen meebeslissen over zaken als beloningen.

In de Verenigde Staten is er geen code die de zittingstermijn beperkt. Gemiddeld heeft een bestuurder daar dan ook ruim acht jaar ervaring, blijkt uit het onderzoek. De gemiddelde leeftijd voor bestuurders is er bijna 62 jaar. In Scandinavië zijn bestuurders doorgaans een stuk jonger: in Noorwegen is de gemiddelde bestuurder 54 jaar, met (net als in ons land) zo’n 4,5 jaar ervaring.

Nederland zit in de middenmoot als het aankomt op vrouwen in de top. Bij de onderzochte bedrijven in Nederland is 25 procent van de bestuursleden een vrouw. In de VS is dat slechts vijftien procent en bij koploper Noorwegen, waar een quotum geldt, ruim 42 procent.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.