Nieuws

Samenstellen raad van bestuur steeds moeilijker voor grote organisaties

Grote internationale organisaties hebben steeds meer moeite met het samenstellen van een goede raad van bestuur. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder bestuurders, leidinggevenden en commissarissen van ondernemingen in bijna vijftig landen. Consultancy.nl bericht over de uitkomsten.

Minder dan veertig procent van de ondervraagde managers is tevreden over de huidige samenstelling van het bestuur en de vaardigheden en ervaring van de leden, aldus de onderzoekers. Veel managers vragen zich af of de zittende bestuurders voldoende capaciteiten hebben om de juiste strategie op te stellen en hun bedrijf door onrustige tijden vol verandering te kunnen leiden. 49 procent is enigszins tevreden en veertien procent in het geheel niet tevreden over de capaciteiten van bestuurders.

De respondenten pleiten dan ook voor stevige beoordelingen van bestuurders (87 procent) en het zorgen voor formele opvolgingsplannen (77 procent). Bijna een derde van de ondervraagde managers erkent tegelijk dat 'een grondige evaluatie van de raad van bestuur en individuele bestuurders ontbreekt' binnen de organisatie. De mogelijkheid om onvoldoende presterende bestuurders uit hun functie te zetten wordt gezien als 'beperkt'.

Vaardigheden

Essentieel is volgens de respondenten vooral dat de vaardigheden van bestuurders aansluiten bij de meerjarenstrategie van de organisatie. Driekwart van de ondervraagden heeft hier zorg over. Ruim zestig procent van de bestuurders erkent dat er veel behoefte is aan meer verscheidenheid in achtergrond en gezichtspunten van bestuurders.

Goed kunnen omgaan met business model disruptie en andere concurrentiebedreigingen is voor meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek van belang. Ook  technologische vaardigheden,  internationale ervaring en kennis van cybersecurity worden genoemd.

Het vinden van geschikte bestuurders blijft dan ook een uitdaging. Bijna zeventig procent van de ondervraagden ervaart problemen bij het vinden van bestuurders met passende ervaring en kennis. Ook vindt ruim de helft het lastig om vast te stellen welke eigenschappen en talenten precies nodig zijn voor nieuwe bestuurders. Meer dan veertig procent ervaart weerstand bij pogingen om de kwaliteit van het bestuur te verbeteren, 'omdat vastgehouden wordt aan de status quo'.

Bron: Consultancy.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.