Nieuws

Jan Bouwens: 'Beperking salaris topmanagers zinloos'

Het salaris dat Nederlandse topmanagers verdienen is goed te verklaren uit vraag naar en aanbod van managers die complexe bedrijven kunnen besturen. Kortingen op die salarissen hebben een averechts effect op de bedrijvigheid in Nederland. Dat schrijft hoogleraar accounting Jan Bouwens in de Volkskrant van 13 september.

Bouwens reageert daarmee op een recent pleidooi van minister Dijsselbloem om ook in de private sector inkomens te matigen en bonussen te beperken tot twintig procent van het basissalaris.

Volgens Bouwens gaat de minister daarmee “voorbij aan het feit dat de markt voor goede managers anders in elkaar steekt dan de markt die zich laat regelen volgens een cao”.

De afgelopen dertig jaar is de waarde van bedrijven verzesvoudigd. Salarissen hebben daarmee gelijke tred gehouden, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Internationaal onderzoek van Gabaix en Landier toont vergelijkbare cijfers. Die onderzoekers vinden een “bijna perfecte relatie tussen de waarde van de bedrijven en het inkomen van de hoogste bestuurders”, aldus Bouwens. 

Complexer

Naarmate de omvang van een bedrijf toeneemt wordt de besturing ervan meer dan evenredig moeilijker. Als steeds meer complexe bedrijven bestuurders zoeken neemt de prijs van managers met geschikte kwaliteiten toe.

“Als een Nederlands bedrijf zo’n manager uit het buitenland moet halen zal deze niet komen vanwege het te lage salaris dat kan worden geboden. Het gevolg is dat grote bedrijven de concurrentie zullen verliezen bij afwezigheid van goede managers. Zelfs als we een Europese regeling hierin zouden treffen, zouden we het afleggen tegen de rest van de wereld”, stelt Bouwens. “Zolang we grotere complexere organisaties blijven bouwen en de pool van geschikte managers niet evenredig groeit zal het inkomen blijven toenemen, of we dat nou leuk vinden of niet.” 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.