Nieuws

Megafraude Wells Fargo leidt tot boetes en massaontslag

De Amerikaanse bank Wells Fargo moet 185 miljoen dollar boete betalen en ontslaat 5.300 medewerkers vanwege massale fraude.

Dat meldde onder meer de New York Times eind vorige week. Medewerkers van Wells Fargo maakten zich sinds 2011 schuldig aan het geven van credit cards aan klanten zonder dat die klanten daar toestemming voor hadden gegeven, en het openen van nep-emailaccounts om klanten aan te melden voor online bankdiensten. Klanten kwamen hier vaak pas achter als ze de rekeningen kregen voor diensten waar ze zich nooit voor hadden aangemeld.

Amerikaanse toezichthouders hebben Wells Fargo een boete van 185 miljoen dollar gegeven, waaronder een boete van 100 miljoen dollar van het Consumer Financial Protection Bureau, de hoogste boete die deze toezichthouder ooit heeft opgelegd. Verder geeft  de Office of the Comptroller of the Currency 35 miljoen dollar boete en geeft de City and County van Los Angeles nog eens 50 miljoen dollar boete.

Bonussen

Bij elkaar opende de bank grofweg 1,5 miljoen bankrekeningen en vroeg zij 565.000 credit cards aan zonder toestemming van de klanten. De bank heeft in totaal 40 miljoen klanten. Sommige klanten merkten dat dit gebeurde wanneer zij rekeningen thuisgestuurd kregen die ze niet begrepen, maar vaak sloten de medewerkers de rekeningen weer voordat de klanten er erg in hadden. De medewerkers kregen namelijk een bonus voor elk product dat zij aan klanten verkochten.

In totaal worden nu 5.300 medewerkers die zich hier schuldig aan maakten op staande voet ontslagen. De medewerkers beweren echter dat het management van de bank zware druk uitoefende op de medewerkers om zoveel mogelijk producten te verkopen.

Controlesystemen

Hoogleraar accountancy en fraudespecialist Marcel Pheiffer zegt in een kort interview met de NOS dat de fraude exceptioneel groot is. Hij merkt op dat bonussen als stimulans op zich geen probleem zijn. "Maar dan heb je als organisatie wel de verplichting om goede controle uit te oefenen. Als je weet dat hier een prikkel inzit waardoor mensen gaan frauderen, dan moet het interne controlesysteem maar ook de externe accountant daar goed op letten. Dat is kennelijk niet gebeurd."

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.