Nieuws

Bewijsbeslag kost Deloitte tonnen

Deloitte maakt - door eigen toedoen - honderdduizenden euro’s aan kosten nu een gerechtsdeurwaarder tien miljoen documenten moet doorzoeken van het accountantskantoor. De documenten moeten licht werpen op de financiële positie van een voormalige klant van Deloitte.

Lex van Almelo

Volgens een arbitraal vonnis uit 2016 moet het Zwitserse DP Holding SA tweehonderd miljoen US dollar betalen aan KMG. De Rechtbank Amsterdam heeft KMG vorig jaar verlof verleend om dit vonnis ten uitvoer te leggen. Kennelijk heeft DP nog niets betaald en beroept het zich op betalingsonmacht. KMG wil er namelijk via Deloitte achter komen wat de inkomens- en vermogenspositie van DP is.

In mei 2017 heeft KMG de Rechtbank Amsterdam gevraagd om bewijsbeslag te leggen onder Deloitte. Gerechtsdeurwaarder en incassobureau Groot & Evers is in mei begonnen met de uitvoering van het beslag, samen met bewaarder DigiJuris. Het beslag omvat zo veel vennootschappen, digitale dossiers en e-mails van Deloitte dat de deurwaarder ervan schrok: tien miljoen documenten van in totaal 2,5 terabyte.

Het filteren van die documenten kost de deurwaarder en bewaarder veel tijd. Ook Deloitte zegt er veel tijd en geld mee kwijt te zijn: nu al 5 ton en dan is de operatie nog niet eens afgerond. Deloitte heeft de Rechtbank daarom gevraagd om KMG de kosten van het beslag te laten vergoeden.

Eigen schuld

De Rechtbank Amsterdam heeft dat verzoek deels toegewezen. KMG hoeft Deloitte slechts 25 duizend euro te betalen in plaats van het gevraagde half miljoen. Als de gerechtsdeurwaarder en bewaarder de gevraagde informatie op een externe harde schijf hadden kunnen kopiëren en doorzoeken, had het Deloitte verder geen tijd, moeite en geld gekost.

Deloitte heeft er echter zelf op aangedrongen dat de deurwaarder en bewaarder de gegevens in het Deloitte-systeem Relativity zou doorzoeken. Dat blijkt echter een tijdrovend en duur proces. Volgens de rechtbank heeft Deloitte zich de kosten dus grotendeels zelf op de hals gehaald.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.