Nieuws

Voormalig fiscalist KPMG Antillen verwikkeld in fraudezaak Curaçao

Een voormalig fiscalist van KPMG in de Nederlandse Antillen blijkt verwikkeld te zijn in het schandaal rond Emsley Tromp, de ex-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Dat meldt Het Financieele Dagblad. Het FD vermeldt dat Ralph Palm "een van de meest vooraanstaande accountants van KPMG op de Antillen" zou zijn geweest. Palm blijkt echter nooit accountant te zijn geweest; hij was fiscalist bij KPMG Meijburg Caribbean en jarenlang lead partner bij KPMG Tax & Legal Services.

Het schandaal rond Emsley Tromp draait om een pensioenvehikel. Tromp was sinds 1991 directeur van CBCS. Hij werd op 17 oktober van dit jaar ontslagen, omdat hij volgens het OM van 2006 tot en met 2014 opzettelijk niet alle inkomsten van zijn pensioenopbouw aan de belastingdienst zou hebben opgegeven. Hij heeft daarmee onder meer de studie van zijn kinderen betaald. Tijdens de verhoren werd Tromp gevraagd of hij anderen kent die dezelfde constructie gebruiken. Daarbij gaf hij de naam van de ex-KPMG-fiscalist Ralph Palm.

Palm was ook jarenlang voorzitter van de raad van commissarissen van de CBCS. Daarbij was hij zowel belastingadviseur van de CBCS als van Tromp privé, en sinds de jaren negentig voorzitter van de stichting ET Pensioenen, de stichting waarmee Tromp zou hebben gefraudeerd. Ook was KPMG volgens het FD de controlerend accountant van CBCS toen Palm voorzitter was van de rvc van CBCS, maar volgens het Antilliaans Dagblad is dat niet waar; KPMG zou nooit de controlerend accountant van CBCS zijn geweest. Palm is momenteel de ceo van Ennia, dat als bedrijf ook betrokken is bij het schandaal. Justitie in Curaçao deed er vorig week een inval.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.