Nieuws

Dirk Scheringa wil top DNB en Minfin verhoren over faillissement DSB Bank

Voormalige topmannen van De Nederlandse Bank (DNB) en het Ministerie van Financiën, zoals Nout Wellink en Wouter Bos, moeten volgens Dirk Scheringa uiteindelijk onder ede worden verhoord over de omstandigheden rondom het faillissement van de DSB Bank.

Concreet gaat het voormalig DSB-topman Scheringa om het schenden van de geheimhoudingsplicht in verband met het aanvragen van de noodregeling door DNB en het ministerie, waardoor het faillissement van zijn DSB-bank onvermijdelijk werd. Er zijn volgens Scheringa en zijn advocaat Geert Jan Knoops voldoende feiten en omstandigheden vastgesteld waaruit "het verwijtbaar gedrag van de Nederlandse Staat en/of DNB blijkt". Een verzoekschrift tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor is volgens Scheringa inmiddels bij de Rechtbank te Den Haag ingediend. De zaak dient op 16 november aanstaande.

DNB en het Ministerie van Financiën hebben zich volgens Dirk Scheringa en zijn advocaat Geert Jan Knoops niet als een zorgvuldig toezichthouder gedragen. "Door vertrouwelijke en op dat moment feitelijk onjuiste informatie voortijdig te delen met ongeveer vijfhonderd mensen, is bewust het risico aanvaard dat deze informatie bij het grote publiek bekend werd. Zij hebben door dit onzorgvuldig en verwijtbaar gedrag, onnodig het faillissement van DSB veroorzaakt. En zijn dus schadeplichtig", aldus Scheringa.

Volgens Scheringa hebben inmiddels alle oud-klanten en alle schuldeisers hun geld ontvangen, en is DSB nog steeds winstgevend, met "vele honderden miljoenen in kas". Scheringa is van plan om na het voorlopig getuigenverhoor een gerechtelijke procedure bij de burgerlijke rechter te starten tegen DNB en het Ministerie van Financiën. Het berekende schadebedrag raamt hij op 830 miljoen euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.