Nieuws

Röell vertrekt als voorzitter KPMG

Albert Röell heeft na twee jaar als bestuursvoorzitter van KPMG NV besloten zijn functie per 1 december neer te leggen, wegens de 'niet optimale' onderlinge samenwerking. Hij blijft het komende jaar als adviseur verbonden aan de organisatie.

Volgens KPMG heeft Röell zijn beslissing genomen "in goed overleg met de raad van commissarissen en de raad van bestuur". Bestuurslid Rob Fijneman, hoofd van de Adviespraktijk, neemt het voorzitterschap tijdelijk waar.

Samenwerking niet optimaal

Röell geeft aan dat tijdens zijn voorzitterschap in de afgelopen twee jaar diverse zaken uit het verleden zijn opgelost en dat KPMG weer groeit. "Ondanks deze goede resultaten hebben wij gezamenlijk vastgesteld dat de onderlinge samenwerking niet optimaal loopt. Dit heeft mij doen besluiten mijn verantwoordelijkheid te nemen en daarmee ruimte te maken voor een opvolger. Ik kan dit doen in de wetenschap dat KPMG er inmiddels veel beter voorstaat dan toen ik aantrad." Röell noemt het tegelijk een "voorrecht om een bijdrage te hebben gegeven en nog te kunnen geven aan de toekomst van dit prachtige bedrijf."

Volgens RvC-voorzitter Bernard Wientjes heeft de raad "veel respect" voor de beslissing van Röell, "waarbij hij de belangen van de organisatie voorop heeft willen stellen". In een telefonische verklaring aan het FD geeft Wientjes aan dat de reden ligt bij "onvoldoende draagvlak voor Röell in de raad van bestuur" en ook "in de persoonlijke sfeer".  Tegelijk prijst hij Röell voor diens bijdrage "aan het herwinnen van het maatschappelijk vertrouwen en de versterking van de verbinding met klanten en medewerkers".

Einddatum

In 2014 kwam KPMG negatief in het nieuws door falende controles bij grote opdrachtgevers, belastingconstructies rondom de bouw van het nieuwe hoofdkantoor en een onvoldoende van toezichthouder AFM. Het kantoor stelde Jan Hommen aan als interim-ceo, na het vertrek van bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen. Hommen presenteerde na anderhalf jaar reorganiseren jurist Albert Röell als zijn opvolger. Röell trad in november 2015 als bestuursvoorzitter aan bij KPMG, na tien jaar bestuursvoorzitterschap bij KAS Bank.

Bij het honderdjarig bestaan van KPMG in maart van dit jaar gaf Röell (1959) tegenover Accountant nog aan geen einddatum te zien voor zijn positie als bestuursvoorzitter. "Dit bedrijf heeft onbeperkt aan uitdagingen te bieden, ook in internationaal verband. Ik zie niet dat mijn taak hier een einde heeft, al zal ik het natuurlijk overdragen als de nieuwe generatie daarvoor klaar is."

Opvolger van buiten

Röell omschreef KPMG bij die gelegenheid als een "hartverwarmend bedrijf" waar hij zich thuis voelde. "Ik heb mijn hele leven in de zakelijke dienstverlening gezeten en dit is het mooiste in dat rijtje."

Volgens het FD is Röell echter "net als Hommen een buitenstaander in een organisatie vol eigenwijze professionals, maar het ontbrak hem aan de statuur van zijn voorganger". Bij de nieuwe zoektocht van de raad van commissarissen naar een opvolger blijft het uitgangspunt toch dat die voorzitter weer van buiten de organisatie komt. 

Röell is als adviseur nog tot 1 november 2018 verbonden aan KPMG.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.