Nieuws

Accountant halfjaar cel wegens miljoenenfraude in de zorg

De voormalig accountant van Zorg Stichting Vivence (ZSV) is maandag veroordeeld tot zes maanden cel. De oud-directeur van ZSV kreeg vier jaar cel voor het achteroverdrukken van bijna 1,9 miljoen euro aan zorggeld.

De vriendin van de directeur werd door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, omdat zij profiteerde van de fraude.

Ex-directeur Darryl N. (39) heeft jarenlang geldbedragen die waren bedoeld voor zorgverlening aan zichzelf toegeëigend. Hij kreeg dit voor elkaar door nepfacturen en valse leningsovereenkomsten in de boekhouding te laten opnemen.

Wat betreft de accountant acht de rechtbank bewezen dat hij de goedkeurende controleverklaringen valselijk heeft opgemaakt, "nu hij wist dat de jaarrekeningen van zorginstelling geen getrouw beeld gaven van de samenstelling van het vermogen van zorginstelling en van het resultaat over de jaren 2011 tot en met 2015", aldus het vonnis. De accountant zegt zich niet te kunnen vinden in het vonnis en heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Popster

De voorzitter van de raad van toezicht wist volgens de rechtbank dat Darryl N. geld aan het witwassen was, maar heeft daar niets tegen gedaan. Hij heeft daarvoor een boete van vijfduizend euro gekregen. De rechtbank heeft in de voordeling laten meewegen dat de voorzitter zelf niet heeft geprofiteerd van het geld.

Volgens de aanklager leefde N. als een popster. "Niets was te gek. Vele luxe reizen, altijd businessclass, vier dure auto’s voor de deur, shoppen bij de duurste winkels, sieraden ter waarde van tienduizenden euro's per stuk, het kon niet op", zei de officier van justitie tijdens de behandeling van de zaak vorige maand. ZSV ging door de fraude failliet.

Accountant ZSV

Het OM kondigde in augustus al aan ook de accountant van ZSV te vervolgen. Volgens de curatoren is het de eerste keer dat het OM een accountant voor betrokkenheid bij het vervalsen van een controleverklaring vervolgt. De accountant zou volgens het OM door tekortkomingen in controlewerkzaamheden en "betrokkenheid bij het vervalsen van meerdere accountantsverklaringen" de miljoenenfraude met zorggeld hebben gefaciliteerd en schuldeisers in het faillissement van Zorg Stichting Vivence (ZSV) hebben benadeeld.

Vastgoedverhuur

De accountant werd er door het OM van beschuldigd met opzet een dochteronderneming van ZSV, genaamd ZSV Wonen II, nooit in de controle te hebben meegenomen. Die dochteronderneming, waar Darryl N. ook aan het hoofd stond, verhuurde vastgoed van particulieren aan moederbedrijf ZSV voor een veel hogere huurprijs dan dat de particulieren kregen. Het geld dat ZSV Wonen II daarmee verdiende werd vervolgens doorgesluisd naar Darryl N. en zijn vriendin. Op papier verdiende Darryl N. bijna 67.000 euro, maar in werkelijkheid ving hij ruim zes ton.

De accountant zei in augustus vanaf zijn vakantieadres tegen het FD dat zijn controleverklaring gebaseerd was op de gegevens die ZSV aanleverde. Die gegevens waren volgens hem onjuist. Hij ontkende zelf iets vervalst te hebben.

» Uitspraak: ECLI:NL:RBROT:2017:9921

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.