Nieuws

Nederland niet benoemd tot belastingparadijs

Een voorstel om Nederland officieel als belastingparadijs te bestempelen heeft het in het Europees Parlement niet gehaald.

Het initiatief van Paul Tang (PvdA) om Nederland samen met Ierland, Malta en Luxemburg expliciet in een pakket aanbevelingen over de bestrijding van belastingontwijking op te nemen, strandde omdat de stemmen staakten (327 voor, 327 tegen).

Tang "baalt" naar eigen zeggen. "Europa durft zijn eigen belastingparadijzen niet te benoemen en de hand in eigen boezem te steken."

Aanleiding voor het voorstel was de zwarte lijst van belastingparadijzen die de EU-ministers van Financiën vorige week presenteerden. Ze hebben er zeventien op gezet, allemaal niet-EU-landen.

"Veel landen spreken in het openbaar schande van belastingontwijking, maar nemen hele andere besluiten achter gesloten deuren", stelt Tang. "Alleen door een gemeenschappelijk Europees beleid kunnen we er zeker van zijn dat multinationals eerlijke belasting gaan betalen."

Het Nederlandse kabinet verzekerde de Tweede Kamer dinsdag in een brief dat "de aanpak van belastingontwijking de hoogste prioriteit heeft".

Bron: ANP

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

Kritiek op meldplicht voor potentieel agressieve belastingstructuren (FD)

De Europese Unie zet vaart achter de aanpak van belastingontwijking. Vanaf deze week moeten belastingadviseurs, bankiers en andere tussenpersonen bijhouden welke adviezen het risico in zich bergen dat klanten die gebruiken om minder of geen belasting te betalen. Ze doen dat in aanloop naar een meldplicht voor mogelijk agressieve belastingstructuren vanaf 2020. De haast leidt tot te veel onzekerheid, vinden belastingadviseurs.

x 0

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.