Nieuws

Vermogen superrijken flink toegenomen

De vijfhonderd rijkste mensen op aarde zijn er dit jaar flink op vooruit gegaan. Volgens een berekening van persbureau Bloomberg werden zij bij elkaar bijna één biljoen dollar (840 miljoen euro) rijker.

Het gezamenlijke vermogen van de vijfhonderd rijkste miljardairs steeg met 23 procent naar zo'n 5.300 miljard dollar. Per dag kwam er circa 2,7 miljard dollar bij, vooral dankzij sterk opgelopen aandelenkoersen.

Bovenaan de jaarlijkse rijkenlijst van Bloomberg staat Jeff Bezos, oprichter van webwinkelreus Amazon. Hij zag zijn vermogen met dik 34 miljard dollar oplopen tot bijna honderd miljard dollar. Daarmee is Bezos dit jaar Microsoft-oprichter Bill Gates voorbijgegaan.

Gates kreeg er een kleine negen miljard dollar bij, hoewel hij weer veel schonk aan goede doelen. Hij blijft met een vermogen van dik 91 miljard dollar goed voor een tweede plaats. Plek drie is voor superbelegger Warren Buffet, dit jaar goed voor 85 miljard dollar, bijna twaalf miljard meer dan vorig jaar. De top-vijf wordt volgemaakt door Amancio Ortega (eigenaar van modeketen Zara, ruim 75 miljard dollar) en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (bijna 73 miljard dollar, circa 23 miljard meer dan vorig jaar).

Chinezen

Vooral Chinese miljardairs werden veel rijker, gemiddeld liefst 46 procent. Inmiddels staan er 38 in de top 500-lijst van Bloomberg. Aanvoerder van die 38 is Jack Ma van internetgigant Alibaba, goed voor 45 miljard dollar.

De Bloomberg-lijst telt twee Nederlanders: Charlene de Carvalho-Heineken (dochter van Freddy Heineken) op plaats 80 en Randstad-oprichter Frits Goldschmeding op plek 402. 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.