Nieuws

Gevel voormalig KPMG-gebouw mag sneuvelen

Het voormalige KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen mag ingrijpend worden verbouwd. Dat bepaalde het Amsterdamse gerechtshof in een zaak tussen de architect en de huidige eigenaar.

Architectenbureau Alberts & Van Huut had de rechtszaak aangespannen tegen de Duitse beleggingsmaatschappij CRI, eigenaar van het gebouw 'De Bovenlanden'. CRI wil het grote kantoorgebouw ombouwen tot luxe woonappartementen. Daarvoor moet de oorspronkelijke, 'organische' bouwstijl van de gevel worden vervangen door een strakke, witte vormgeving. Ook worden de geschakelde gebouwen van elkaar losgekoppeld.

Architect Alberts & Van Huut beschouwt de verbouwingsplannen van CRI als aantasting van zijn auteursrecht en als 'uitwissen van de architectonische handtekening'. Het gerechtshof vindt dat argument echter niet zwaar genoeg om verbouwing tegen te houden. Vooral de wetenschap dat het pand al meer dan zes jaar leeg staat is voor het hof doorslaggevend. "De enkele omstandigheid dat in het buitenland de sloop wellicht wordt gezien als oneervol is niet voldoende", aldus het vonnis, waarover De Telegraaf bericht.

De architect, die eerder ook al geen gelijk kreeg van de voorzieningenrechter, legt zich neer bij de uitspraak, mede omdat met eigenaar CRI een schikking is bereikt. Over de hoogte van het schikkingsbedrag worden door Alberts & Van Huut geen mededelingen gedaan.

Volgens de Telegraaf is de Amstelveense wethouder Herbert Raat (VVD) blij met de uitspraak van het gerechtshof. "Niets staat de herontwikkeling van het lege kantoor nu nog in de weg. We kunnen de woningen goed gebruiken want de druk op de woningmarkt is net zoals in Amsterdam groot."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.