Nieuws

'Belastingplannen Trump hebben significante invloed op accountancy'

Als de nieuwe belastingplannen van Trump doorgang vinden dan zal dat onder meer voelbaar zijn voor accountantskantoren in Nederland.

Dat zegt hoogleraar Tax Assurance Ronald Russo tegen Het Financieele Dagblad. "Als de belastingplannen van Trump doorgaan, heeft dat een significante invloed op de accountancy, de belastingadvieswereld en de trustsector in Nederland", aldus Russo, tevens wetenschappelijk adviseur bij Deloitte.

Momenteel maken veel Amerikaanse bedrijven gebruik van allerlei fiscale constructies om geen 35 procent winstbelasting te hoeven betalen in de Verenigde Staten. Trump heeft nu voorgesteld om één tarief te hanteren van vijftien procent. Dat zou de fiscale constructies waar landen als Nederland in voorzien, overbodig maken. De verwachting is dat vooral consultants aanvankelijk nog genoeg werk zullen hebben met advies geven over de nieuwe situatie, maar op de langere termijn zullen met name Amerikaanse multinationals hun fiscale constructies in het buitenland vaarwel zeggen.

Het is echter nog de vraag of Trump zijn plannen door het Amerikaanse Congres heen krijgt. Analisten verwachten dat een kleine daling eventueel wel lukt, maar een nieuw tarief van vijftien procent is volgens velen niet haalbaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.