Nieuws

Bonuscap Nederland schrikt brexit-banken af

Banken die vanwege de brexit een nieuwe standplaats in de EU zoeken mijden Nederland vanwege de strenge bonusregels.

Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van gesprekken met partijen die de bedrijven spreken over hun overstap, zoals wethouders van gemeenten en advocaten. Nederland hanteert strengere regels dan de andere Europese landen. Hier geldt een bonusplafond van 20 procent van het vaste salaris, terwijl dit in andere Europese lidstaten 100 procent is.

De uitzonderingsregel die volgens de overheid zou moeten gelden voor buitenlandse bedrijven blijkt niet te werken in de praktijk. Wanneer een instelling namelijk een hoger bonusplafond in Nederland wil hanteren, dan moet die instelling minstens 75 procent van zijn werknemers buiten Nederland, maar binnen Europa aan het werk hebben. Voor veel bedrijven is dat niet haalbaar.

Daarbij vrezen bedrijven dat ze talent verliezen aan de concurrentie die wel hoge bonussen biedt. Ook zou er door de regelgeving "een gevoel heersen dat bankiers niet welkom zijn in Nederland", zegt een advocaat tegen het FD. JPMorgan Chase zou bijvoorbeeld serieuze interesse in Amsterdam hebben getoond, maar vanwege de bonuscap naar Frankfurt zijn gegaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.