Nieuws

De accountancy is nog niet van Leen Paape af

Leen Paape stopt als bestuurder van universiteit Nyenrode. Als dean van de universiteit was hij betrokken bij de accountancyopleiding. Ondanks zijn vertrek blijft hij actief als boegbeeld van de accountancy.

Henk Vlaming

Op 1 september 2017 stopt Leen Paape als bestuurder van Nyenrode. In een verklaring staat dat in overleg met het Nyenrode Stichtingsbestuur is besloten dat dit een geschikt moment is voor een andere positie. Geen gedwongen vertrek, aldus Paape in een toelichting aan Accountant.nl. "Nee hoor, we zijn in goed overleg tot dit besluit gekomen."

Gaat u met pensioen?
"Nee, ik ben 61, dus nog niet de pensioengerechtigde leeftijd. Maar ik ben nu tien jaar bestuurlijk actief, onder andere als dean en lid van het college van bestuur van Nyenrode University. Het is goed om na zo’n periode na te denken over je eigen houdbaarheid en je enthousiasme over je rol." 

Wie heeft het initiatief genomen?
"Achteraf weet ik dat niet meer, zo gaat dat als je terugkijkt. Als bestuurder heb ik regelmatig overleg met het stichtingsbestuur, de toezichthouder van de universiteit. Dan praat je heus wel eens over je eigen rol en de vraag of je die nog kan en wil vervullen." 

Had u er geen zin meer in?
"Jazeker, gelukkig heb ik er nog veel zin in. Maar er zijn ook andere uitdagingen waar ik enthousiast van word en soms is het goed om daarvoor te kiezen en de functie daarmee over te dragen aan nieuw bloed."

Wat gaat u na de zomer doen?
"Drie dagen in de week ga ik mij ontfermen over het Commissarisprogramma van Nyenrode, dat bedoeld is voor zittende en komende commissarissen. De overige twee dagen ga ik besteden aan activiteiten die ik nu nog niet allemaal weet. Maar een daarvan is mijn inzet als supervisor voor de Goldschmeding Foundation, een stichting die zoekt naar een nieuwe invulling van de relatie tussen mens, werk en economie." 

Blijft u registeraccountant?
"Ja, ik ga de titel zeker niet vaarwel zeggen. De opleiding heb ik met plezier doorlopen en ik ben trots op de titel. Dat brengt onder andere met zich mee dat ik in een aantal auditcommissies en raden van toezicht zit." 

Doet u als voormalige universiteitsbestuurder en RA ook nog iets voor jonge accountants?
"Zeker. Bij de opleiding zelf ben ik al een poosje niet meer betrokken als bestuurder. Maar als RA blijf ik waar gevraagd mijn verhaal houden ten behoeve van de accountancyopleiding, ook na september. Daarnaast spreek ik op allerlei bijeenkomsten. Zoals binnenkort tijdens een event over het jaarverslag van de rijksoverheid.
Als RA wil ik graag mijn kennis over en visie op de accountancy overdragen aan de nieuwe generatie. Het beroep en de toekomst daarvan gaat me zeker nog zeer aan het hart."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.