Nieuws

BT wisselt PwC in voor KPMG na Italiaans boekhoudschandaal

BT draagt KPMG voor als nieuwe accountant en neemt daarmee na 33 jaar afscheid van PwC, dat de boeken controleerde sinds de beursintroductie in 1984. Volgens Britse media hangt de accountantswissel samen met het boekhoudschandaal bij de Italiaanse tak van het telecombedrijf, dat in oktober vorig jaar naar buiten kwam.

In januari gaf BT een winstwaarschuwing af, omdat na onderzoek door KPMG bleek dat de "reikwijdte en complexiteit van verkeerd gedrag bij de Italiaanse divisie veel groter was dan aanvankelijk gedacht". Er bleek jarenlang op grote schaal gesjoemeld te zijn met de boekhouding en in/verkoop-, factoring- en leasingtransacties. Het bedrijf moest ruim 600 miljoen euro afboeken, driemaal zoveel als aanvankelijk gedacht. 

Het schandaal leidde tot een koersval en het aftreden van Corrado Sciolla, de topman van BT Continental Europe. BT-ceo Gavin Patterson en cfo Tony Chanmugam moeten respectievelijk 340.000 en 193.000 pond aan bonussen terugbetalen, zo maakte het bedrijf vorige maand bekend.

PwC zal de jaarrekening 2017-2018 nog controleren, waarna KPMG de controle overneemt. Volgens de Financial Times zou het telecombedrijf eigenlijk pas in 2019 op zoek gaan naar een nieuwe accountant, maar is dat proces nu naar voren gehaald vanwege de fraude bij de Italiaanse divisie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.