Nieuws

KPMG Eastern Caribbean over naar BDO

Er lijkt zich een stoelendans te voltrekken tussen BDO en KPMG in het oostelijk Caribisch gebied. Op Antigua, Barbuda, St. Vincent en de Grenadines hebben voormalige KPMG-praktijken zich aangesloten bij BDO. KPMG meldt op dezelfde locaties echter nieuwe vestigingen te hebben geopend. Het merk KPMG Eastern Caribbean verdwijnt.

BDO meldde eind mei dat BDO Eastern Caribbean zich uit ging breiden met voormalige KPMG-praktijken. De volledige BDO-praktijk in het oostelijk Caribisch gebied heeft volgens het persbericht van BDO nu zes partners en honderddertig medewerkers en gaat ook de dienstverlening op Dominica en Grenada, St. Kitts en Nevis en Montserrat verder uitbreiden. Ook de aanwezigheid van BDO op St. Lucia is verder versterkt.

In Antigua & Barbuda gaat het KPMG-kantoor onder leiding van Cleveland Seaforth over naar BDO. Op St. Lucia gaat voormalig KPMG-partner Frank Myers samen met BDO-partner Brenda Duncan het kantoor leiden. Op St. Vincent en de Grenadines komt voormalig KPMG'er Reuben John de praktijk versterken. De enige KPMG'er die momenteel lijkt over te blijven in de regio is Brian Glasgow, die voorheen aan het hoofd stond van het kantoor op St. Vincent.

KPMG Eastern Caribbean-merk verdwijnt

Opmerkelijk is dat KPMG over de ontwikkelingen geen persbericht heeft verstuurd. Uit wat online speurwerk blijkt dat KPMG Eastern Caribbean online compleet stil ligt. De Linkedin-pagina is sinds mid-2016 niet meer geüpdatet en alle KPMG member firms in de Eastern Caribbean zijn in het online kantorenoverzicht  van de KPMG Global website niet meer aanklikbaar. Ook de regiopagina KPMG Eastern Caribbean werkt niet meer.

Gevraagd naar de reden waarom de KPMG'ers zijn overgestapt en wat er dan in de toekomst overblijft van KPMG Eastern Caribbean antwoordt woordvoerder René Loman van KPMG Nederland dat "deze bekendmaking volgt uit een internationale overeenkomst tussen KPMG International en BDO. Hieraan is uiteraard bestendig overleg tussen betrokken partijen vooraf gegaan."

Brian Bannister van KPMG Global voegt daaraan toe dat "KPMG's voormalige member firm voor de regio Eastern Caribbean met KPMG is overeengekomen het netwerk op 31 maart te verlaten. KPMG heeft inmiddels nieuwe kantoren geopend in de regio, om precies te zijn in Antigua, Saint Lucia and St. Vincent, en wij blijven ons onverminderd inzetten voor onze klanten in de Eastern Caribbean-regio." KPMG zal in de regio echter niet meer de naam KPMG Eastern Caribbean gebruiken, maar simpelweg bekendstaan als 'KPMG'.

Logische overstap

Brenda Duncan van BDO laat weten dat het uitbreiden in de regio past bij de strategische groeiambities van BDO. Volgens Duncan wordt KPMG niet per se minder actief in de regio, maar was het voor een aantal KPMG'ers logisch om de overstap naar BDO te maken: "Sommige mensen die al jaren in het KPMG-netwerk actief waren hebben vastgesteld dat het business model van KPMG niet goed overeenkomt met hun doelen, noch met de lokale markt. Dit is een soortgelijke ontwikkeling die een aantal jaren terug plaatsvond, toen partners van het regiokantoor van PwC overstapten naar Grant Thornton."

De paradijselijke regio wordt nog weleens in verband gebracht met belastingontwijking. Volgens Duncan heeft striktere regelgeving op dat gebied echter geen invloed gehad op de ontwikkelingen. "Er zijn ook niet per se veranderingen in de fiscale regelgeving, maar er is wel een verwachting dat overheden in de regio hun belastinginning willen verbeteren. Voor BDO is de overname van de kantoren echter puur een kwestie van meegaan met de markt." Duncan voegt daaraan toe momenteel vooral lokale en regionale klanten te bedienen. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.