Nieuws

AkzoNobel blijft in de clinch met Elliott

AkzoNobel roept op 8 september zijn aandeelhouders bijeen voor een bijzondere vergadering.

Dat kondigde het verf- en chemiebedrijf vandaag aan. Het bedrijf ligt nog altijd flink in de clinch met zijn grootste aandeelhouder Elliott Advisors, omdat Akzo een aantal eisen van Elliott over de buitengewone aandeelhoudersvergadering aan de kant schuift.

Zo zal niet gestemd kunnen worden over het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans en kunnen aandeelhouders geen agendapunten aanvoeren. Op de vergadering op 8 september zal wel worden gestemd over de benoeming van de nieuwe topman Thierry Vanlancker, de opvolger van de afgetreden Ton Büchner. Elliott eist al langere tijd een stemming over het ontslag van Burgmans. De activistische investeerder is niet te spreken over de weigering van de president-commissaris om te overleggen met PPG Industries over de overnamevoorstellen van de Amerikanen.

Kort geding

Donderdag speelt een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam over die eis. Burgmans kondigde dinsdag zelf aan na afloop van zijn derde termijn in april volgend jaar af te zullen treden, los van buitengewone omstandigheden. Ook loopt er nog een zaak bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Daar wil Elliott nader onderzoek afdwingen naar het beleid van Akzo. Die zitting is op 20 september.

Bij de vergadering in september is het niet mogelijk voor aandeelhouders om agendapunten aan te dragen omdat dit uiterlijk zestig dagen van tevoren moet gebeuren. Die deadline is inmiddels al verlopen. In een maandag gepubliceerde brief waarschuwde Elliott dat als Akzo de aandeelhouders buitenspel zou zetten dit leidt tot een verdere verslechtering van de relatie tussen het bedrijf en zijn aandeelhouders.

Relatie aandeelhouders

Akzo zal op de bijeenkomst wel komen met een aantal voorstellen om de relatie met zijn aandeelhouders te verbeteren en te versterken. Zo gaat Akzo binnen de raad van commissarissen een commissie voor aandeelhoudersrelaties instellen.

De aandeelhouders kunnen op een later moment ook nog stemmen over de geplande afsplitsing van de speciaalchemietak. Op de vergadering in september zal daarover meer duidelijkheid worden geboden door Akzo. Het bedrijf gaf aan dat het afsplitsingsproces op koers ligt en in april volgend jaar afgerond zou moeten worden.

Bron: ANP/Accountant

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.