Nieuws

België voor EU-Hof om beperkingen dienstverlening accountants

De Europese Commissie daagt België voor het Europese Hof van Justitie vanwege beperkingen die het land oplegt aan accountants om aanverwante diensten te leveren.

De Belgische wetgeving staat niet toe dat een accountant diensten als makelaar of verzekeringstussenpersoon verstrekt of financiële activiteiten verricht. Dat is volgens de commissie in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn. Volgens de commissie zijn er "minder beperkende middelen om onafhankelijkheid, onpartijdigheid en naleving van de ethische regels te garanderen". 

"Al te strenge beperkingen voor dienstverleners kunnen gekwalificeerde kandidaten onnodig in de weg staan bij het zoeken naar een baan, of dat nu in eigen land of over de grens is. Het opheffen van de beperkingen op de diensten die een accountant kan aanbieden, kan leiden tot meer keus voor de consument, lagere tarieven en kan bijdragen tot het scheppen van nieuwe banen voor gekwalificeerde kandidaten in de sector." 

De commissie heeft eerder al een aantal lidstaten gevraagd verbodsregels met betrekking tot multidisciplinaire praktijken aan te passen. Omdat België echter weigert de wetgeving aan te passen, heeft de Commissie besloten om België voor het EU-Hof te dagen.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.