Nieuws

Eumedion: 'Accountantskosten gaan weer stijgen'

De neerwaartse druk op accountantskosten door verplichte roulatie houdt aan, maar de kosten gaan in de toekomst weer stijgen.

Dat concludeert beleggerskoepel Eumedion in zijn evaluatierapport over het aandeelhoudersvergaderingen (AvA) seizoen 2017. Uit dit evaluatierapport blijkt dat er nog steeds een neerwaartse druk is op de accountantskosten, doordat veel ondernemingen een nieuwe accountant kiezen. "Het ziet er echter naar uit dat dit een 'éénjaars-effect' is. In het tweede controlejaar is er bij veel ondernemingen sprake van een substantiële stijging van de controlekosten. Het gaat om bijna 12 procent in het geval van de AEX-ondernemingen", aldus Eumedion.

Long format

Verder meldt de beleggersorganisatie een voortgaande stijging van het aantal beursondernemingen (+55 procent in 2016) dat een 'integrated report' publiceert. Daarbij is sprake van betere communicatie tussen externe accountant en beleggers, door middel van de 'long-format' accountantsverklaring. Deze accountantsverklaring kan aan verdere informatiewaarde winnen als accountants ook hun observaties ten aanzien van 'key audit matters' publiceren en standaard ingaan op de effectiviteit van de interne risicobeheersing- en controlesystemen van de gecontroleerde onderneming.

Accountantsverordening

Eumedion wijst er ook op dat de procedure voor de benoeming van een nieuw accountantskantoor vaak nog niet volgens de nieuwe regels van de accountantsverordening verloopt. "Eumedion beveelt ondernemingen aan om bij een wisseling van externe accountant precies de informatieregels van deze verordening te volgen, zodat aandeelhouders een beter geïnformeerde stem over de accountantsbenoeming kunnen uitbrengen."

Overnamebiedingen

Ongevraagde overnamebiedingen op AkzoNobel, Unilever, Refresco, Accell Group en TMG domineerden voor een groot deel niet alleen de AvA's van deze ondernemingen, maar ook het publieke debat.

Ondanks de turbulentie werden slechts drie van de 945 agendapunten door de AvA verworpen. Zeven voorstellen werden om verschillende redenen (vlak) voor aanvang van de AvA van de agenda gehaald. Het animo onder aandeelhouders om deel te nemen aan de besluitvorming bleef onveranderd hoog: bij de AEX-ondernemingen was gemiddeld 71,4 procent van het totale aandelenkapitaal aanwezig of vertegenwoordigd (2016: 71,5 procent). Bij de AMX-ondernemingen was dit 68,3 procent; een record na de 65,2 procent in 2016.

Beloning

Uitzonderingen daargelaten (zoals bij Philips) leidden de beloningsvoorstellen dit jaar – in vergelijking met voorgaande jaren – tot veel minder discussie. Dit was wellicht mede te danken aan de vormgeving van de voorstellen: over het algemeen vrij gematigde beloningsstijgingen, vereenvoudigde beloningsstructuren en aanscherpingen van de prestatiecriteria en van de richtlijnen om een aandelenbelang in de 'eigen onderneming' op te bouwen.

De mogelijke impact van klimaatverandering op de bedrijfsstrategie was bij een groot aantal ondernemingen een belangrijker discussiepunt tijdens de AvA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.