Nieuws

Consultancybureaus willen vooral goed advies van hun accountant

De kwaliteit van de adviezen van de accountant en een proactieve houding worden steeds belangrijker. Dat blijkt uit onderzoek onder consultancybureaus naar hun ervaringen met accountants. Standaardwerkzaamheden als het inboeken van facturen en het opmaken van de jaarrekening worden minder relevant.

Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) blijkt dat adviesbureaus gemiddeld goed zijn voor 13 procent van de omzet van accountants. De adviesbranche is bovendien een groeimarkt - tussen 2007 en 2015 is het aantal organisatieadviesbureaus in Nederland met gemiddeld 550 ondernemingen per maand gegroeid.

In het kader van een bachelorscriptie zette Jessy Middelhoven, finance assistant bij BlinkLane Consulting en Gladwell Academy, een vragenlijst uit onder financieel verantwoordelijken bij adviesbureaus. Die werden gevraagd aan te geven wat zij belangrijk vinden in de dienstverlening van hun accountants- en administratiekantoren.

De accountantsdiensten die adviesbureaus het meest afnemen bij een administratie- of accountantskantoor zijn het opstellen van de jaarrekening (61 procent), de salarisadministratie (44 procent), VPB-aangifte (37 procent) en/of 'full-service diensten' (34 procent). Volgens Middelhoven blijkt een relatie tussen de grootte van het adviesbureau en de mate waarin het bureau openstaat voor extra diensten. "Hoe groter het consultancybureau, hoe meer interesse er is in extra diensten."

Betrouwbaarheid en kwaliteit

De consultancybureaus die hebben deelgenomen aan het onderzoek geven aan bij de keuze voor een accountants- of administratiekantoor vooral waarde te hechten aan de betrouwbaarheid van accountants en de kwaliteit van het financiële advies dat zij bieden. Ook het aantal contactpersonen, een aantrekkelijke prijs en laagdrempeligheid van de dienstverlening worden genoemd.

De belangrijkste kanalen voor accountants om werk bij adviesbureaus aan te trekken zijn volgens het onderzoek social media en het bieden van gratis lezingen en advies. Middelhoven stelt verder dat lang niet alle consultancybureaus openstaan voor een overstap naar een andere accountant: "45 procent van de bureaus zegt dat zij op geen enkele manier overgehaald kunnen worden om over te stappen."

Bron: Consultancy.nl

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.