Nieuws

Ook onderweg bedienen van mobieltje in houder is strafbaar

Iets intoetsen op een telefoon in een houder in de auto staat gelijk aan het vasthouden ervan en is daarmee strafbaar. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland.

De rechtszaak was aangespannen door een automobilist die een boete kreeg voor gebruik van zijn mobieltje tijdens het rijden. De betrokken politieagent zag bij het inhalen van de automobilist dat deze zijn smartphone bediende, die gemonteerd zat in een houder op het dashboard. Hij gaf de man daarom een bekeuring van € 239. De man stapte naar de rechter, omdat hij zijn telefoon immers niet had vastgehouden.

De rechter oordeelde "dat betrokkene tijdens het bedienen van de telefoon, ook wanneer deze in een telefoonhouder is geplaatst, gedurende enige tijd slechts met één hand de noodzakelijke verkeershandelingen kan verrichten". Volgens de rechter was de automobilist "fysiek te veel betrokken" bij het bedienen van zijn telefoon. Hij handhaafde daarom de opgelegde boete.

Nieuwe vragen

In eerdere zaken oordeelde de rechter al dat ook het klemmen van de telefoon tussen hoofd en schouder, het plaatsen van een telefoon tussen oor en hoofddoek en het bevestigen van de telefoon aan de pols onder 'vasthouden' vallen. Volgens de rechter in Leeuwarden zal "onder het begrip vasthouden ook moeten worden verstaan het met een hand bedienen van een telefoon terwijl deze geplaatst is in een telefoonhouder die bevestigd is op het dashboard".

In een andere zaak uit 2010 besloot het hof echter dat het bedienen van een navigatiesysteem niet valt onder het vasthouden van een telefoon. Veel bestuurders gebruiken hun mobiel inmiddels ook voor navigatie, of voor 'onderweg-applicaties', zoals bijvoorbeeld Flitsmeister. En wat te denken van het bedienen van de radio of andere onderdelen van de steeds populairder multimedia-schermen in moderne auto’s? De uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland roept dus nieuwe vragen op; ook relevant voor veel op de weg verkerende accountants. 

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang vier keer per week (maandag, woensdag, donderdag en vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox..