Nieuws

Celstraf voormalig RA wegens oplichten personeelsvereniging Minfin

Een voormalig RA krijgt 24 maanden celstraf wegens het afromen van ruim vier ton van de rekening van de personeelsvereniging van het ministerie van Financiën.

Dat blijkt uit een uitspraak van Rechtbank Overijssel. De 54-jarige man, die in 2012 uit het accountantsregister werd gehaald vanwege het behalen van onvoldoende PE-punten, was werkzaam als penningmeester van de personeelsvereniging van het ministerie van Financiën. In zeven jaar tijd boekte hij 415.000 euro over van de rekening van de vereniging naar zijn privérekening, en maakte hij volgens de rechtbank gebruik "van onware staten van baten en lasten en begrotingen en balansen van de vereniging" om zo zijn handelen te verdoezelen.

De maximale straf voor de vergrijpen is eigenlijk twaalf tot achttien maanden cel, maar de rechter rekent hem ook aan dat hij als rijksambtenaar het goede voorbeeld had moeten geven. "Als rijksambtenaar vervulde hij een maatschappelijke voorbeeldfunctie en zijn gedrag in die hoedanigheid had daarom bij uitstek onberispelijk moeten zijn. Hij heeft door zijn vergaand grensoverschrijdend gedrag ook het vertrouwen van de maatschappij in de integriteit van ambtenaren geschaad", aldus de rechter. Daarbij zou de man ook geen openheid van zaken hebben gegeven en niet hebben meegewerkt met het onderzoek.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.