Nieuws

PwC: groei in omzet en resultaat, zorg over arbeidsmarkt voor accountants

PwC Nederland heeft in het afgelopen jaar de omzet met ruim drie procent zien stijgen naar €767 miljoen. Het resultaat voor belastingen groeide met ruim zes procent naar €151 miljoen. De omzet in de assurancepraktijk daalde licht, van €302 miljoen naar €299,7 miljoen.

De omzetgroei werd dan ook gerealiseerd door de fiscale praktijk en de consultancydiensten van PwC. In Tax groeide de omzet van €251 miljoen (FY 2016) naar €263,6 miljoen, waarbij traditioneel fiscaal advies meer en meer wordt verdrongen door 'technologisch gedreven tax consulting en compliance'. Advisory ging van ruim €191 miljoen naar €203,7 miljoen, met name door een aantal grote 'financial services' opdrachten.

53 procent van de omzet van PwC wordt gerealiseerd in het oob-segment, twintig procent bij familiebedrijven, vijftien procent in private equity en twaalf procent in de publieke sector. Groei was er vooral in de marktsegmenten Financial Services (achttien procent groei) en Transport & Logistiek (twintig procent). 

Zorgen over beeldvorming accountants

In een interview in Het Financieele Dagblad zegt bestuursvoorzitter Peter van Mierlo vooral zorg te hebben over de negatieve beeldvorming rondom accountants, wat het lastiger maakt om nieuw afgestudeerden aan te trekken. "Het enthousiasme onder jongeren voor het vak is daardoor afgenomen. Daar maak ik mij zorgen over."

Volgens Van Mierlo is er geen verband tussen de uitkomsten van het jongste AFM-rapport over de accountantssector en het partner- en verdienmodel; dat is althans niet onderzocht. Maar politici leggen die link wel en hun "boude uitspraken" daarover doen het imago van het beroep geen goed.

Het aantal medewerkers van PwC in Nederland steeg met 213 naar 4.975. Van de nieuwe collega's is bijna vijftig procent vrouw, bij de nieuw benoemde partners en directors is dat ongeveer een derde. Het komend jaar wil de organisatie extra aandacht geven aan het relatief grote verloop onder medewerkers met een migratie-achtergrond.

Kwaliteit

Omwille van de kwaliteit stopt ook PwC meer tijd in controles en moet er daarom vaker nee worden verkocht aan potentiële klanten, hoewel Van Mierlo erkent dat dat maatschappelijk ongewenst is. "Wij zijn heel selectief in het aannemen van nieuwe klanten. Andersom geldt het ook: van opdrachtgevers die niet aan onze kwaliteitseisen willen voldoen, nemen wij afscheid."

Hoewel de omzet in de accountancy iets daalt heeft Van Mierlo daar geen grote zorgen over, zegt hij tegenover het FD. "Het klopt dat tax en advies de laatste jaren harder groeien dan de accountantspoot. Dat is geen probleem. De drie afdelingen ondersteunen elkaar. Als wij boekenonderzoek doen bij een overname zijn daar ook hardcore accountants voor nodig."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.