Nieuws

Rechter: nutteloze opdracht niet zomaar uitvoeren

Een accountant/belastingadviseur kan niet zonder meer een rekening sturen voor het indienen van een suppletieverzoek als hij weet dat de fiscus dit verzoek zal afwijzen. Dat zegt het Gerechtshof ‘s Hertogenbosch.

Lex van Almelo

De klant van een accountants/belastingadvieskantoor heeft nog een kleine ton te goed van een opdrachtgever. Omdat die in liquiditeitsproblemen verkeert, is het de vraag wat wijsheid is: het faillissement afwachten of de vorderingen afschrijven, creditnota’s sturen en btw terugvragen aan de fiscus.

De klant vraagt 15.200 euro terug op basis van art. 29 lid 1 letter b van de Wet ob. Daarin staat dat de ob wordt terugbetaald “omdat een vermindering van de vergoeding is verleend of omdat de goederen in ongebruikte staat zijn teruggenomen”. De belastinginspecteur wijst dit verzoek echter af.

Daarna draagt de klant de accountant/adviseur op een nieuwe poging te wagen, op basis van lid 1 letter a. Dat maakt teruggave mogelijk voor zover de vergoeding “niet is en niet zal worden ontvangen”. De accountant/belastingadviseur voert de opdracht zonder succes uit en brengt voor de werkzaamheden in totaal 1.215,14 euro in rekening.

Niet lonend

In de procedure over de onbetaalde rekeningen concludeert het Gerechtshof ’s Hertogenbosch dat de accountant/adviseur werkzaamheden heeft uitgevoerd, waarvan zij wist of in elk geval serieus moest vermoeden “dat deze geen nut hadden”. Het hof vindt het gedeclareerde bedrag zo hoog in verhouding tot het bedrag van de mogelijke teruggave dat de accountant/adviseur zich had moeten afvragen of de werkzaamheden wel zouden kunnen lonen. Temeer omdat de accountant/adviseur fiscus in de procedure zelf zei dat de fiscus in zulke gevallen nooit grote bedragen teruggeeft.

Volgens het gerechtshof mag een redelijk bekwaam en redelijk handelend accountant en belastingadviseur “dergelijke nutteloze werkzaamheden” niet zonder meer uitvoeren en “in elk geval niet zonder meer in rekening brengen” Daarbij komt dat de gedeclareerde werkzaamheden ver na het indienen van het suppletieverzoek zijn uitgevoerd.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.