Nieuws

'Bitcoin verbruikt meer stroom dan Nederland'

De bitcoin verbruikt dit jaar naar verwachting meer stroom dan heel Nederland. Dat stelt een analist van de Amerikaanse bank Morgan Stanley.

Achter de digitale valuta bitcoin zit complexe technologie, die draait op zware computers. Voor die computers is veel stroom nodig. Morgan Stanley schat dat stroomverbruik in 2018 op 120 tot 140 terawattuur. Het stroomverbruik in Nederland was de afgelopen jaren volgens het CBS net geen 120 terawattuur.

Het 'maken' van een individuele bitcoin kost volgens de marktkenner drieduizend tot zevenduizend dollar aan stroom. Het zogeheten minen, het proces waarbij computers nieuwe bitcoins maken, gebeurt nu vooral in landen waar de stroomkosten relatief laag zijn. China wil daar iets aan doen vanwege het hoge elektriciteitsverbruik, maar ook vanwege de verwachte financiële risico's die samenhangen met bitcoin.

Bron: ANP

Gerelateerd

Afbeelding Opinie

Waardeer bitcoins in de jaarrekening op reële waarde

Cryptocurrencies staan volop in de belangstelling; deze week worden zelfs de eerste bitcoins futures in New York verhandeld. Recent overschreed de marktwaarde van bijvoorbeeld bitcoins 250 miljard dollar. Beleidsmakers en toezichthouders vragen zich al enige tijd af wat de impact en risico’s zijn van dit aanzwellende fenomeen voor het financiële stelsel en voor de gebruikers. Ook de noodzaak en mogelijkheden voor regulering worden onderzocht.

x 4 55 4 Dick Korf en Erik Hoogcarspel

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.