Nieuws

ESMA-voorzitter Maijoor waarschuwt voor verliezen met bitcoin

Beleggers in bitcoin moeten er rekening mee houden dat zij al hun geld kunnen verliezen met investeringen in de digitale munt. Daarvoor waarschuwt voorzitter Steven Maijoor van de European Securities and Markets Authority (ESMA), in een interview met persbureau Bloomberg.

Volgens oud-AFM-bestuurder Maijoor is de waarde van de bitcoin extreem volatiel, waardoor het gebruik als valuta wordt ondermijnd. Bovendien wordt de digitale munt lang niet overal geaccepteerd.

In november waarschuwde de ESMA, de Europese toezichthouder op de financiële markten, particuliere beleggers nog voor emissies van nieuwe digitale munten. De toezichthouder volgt de ontwikkelingen rond cryptovaluta nauwlettend, aldus Maijoor in het video-interview voor Bloomberg TV.

Vermogensbeheerders

Het FD bericht dat grote vermogensbeheerders de bitcoin en andere cryptomunten ook liever links laten liggen. Zes grote spelers hebben tegenover het Britse Financial News laten weten geen plannen te hebben om afgeleide producten aan te bieden. "Vele mensen zullen hun vingers eraan branden en we hebben liever niet dat onze klanten tot die groep behoren." Volgens één van de vermogensbeheerders is de bitcoin vooralsnog "een speculatief en onvolwassen financieel instrument, gebaseerd op experimentele technologie".

Ook Frankrijk en Zuid-Korea kondigen inmiddels maatregelen aan tegen de volatiele handel in cryptomunten. De bitcoin is sinds de recordstand van medio december zo’n dertig procent in waarde gedaald

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.