Nieuws

Maximale Britse boete voor Facebook

Facebook heeft in Groot-Brittannië de hoogst mogelijke boete gekregen voor het privacyschandaal rond Cambridge Analytica.

De Britse privacywaakhond Information Commissioner's Office (ICO) legde het platform een boete op van vijfhonderdduizend pond, omgerekend ongeveer 565 duizend euro. De ICO had in juli al aangekondigd dat het de boete wilde opleggen. Facebook mocht daar toen nog op reageren, maar dat heeft niets veranderd aan de strafmaat.

Volgens de ICO heeft Facebook de wet overtreden door de persoonlijke informatie van gebruikers onvoldoende te beschermen. Tussen 2007 en 2014 hadden app-ontwikkelaars toegang tot persoonlijke gegevens van Facebookgebruikers, zonder dat die daar toestemming voor hadden gegeven. Het ging niet alleen om mensen die een Facebookapplicatie hadden gedownload, maar ook om gebruikers die bevriend waren met mensen die dat hadden gedaan.

Cambridge Analytica wist de hand te leggen op de profielen van 87 miljoen Facebookgebruikers, onder wie 2,7 miljoen Europeanen. Het bedrijf gebruikte die gegevens zonder medeweten van de accounthouders voor andere zaken, zoals advertentiecampagnes en politieke beïnvloeding. Facebook ontdekte dat in 2015, maar verwijderde de eigenaar pas dit jaar uit de systemen.

Er loopt ook nog een onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission naar het privacyschandaal. Als blijkt dat Facebook de privacy-instellingen van zijn gebruikers heeft omzeild kan de FTC per geconstateerde overtreding een boete van duizenden dollars per dag opleggen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.