Nieuws

Minder nieuwe personenauto's in september

In de maand september zijn in Nederland 29.527 nieuwe personenauto's geregistreerd, een daling van bijna zeventien procent ten opzichte van september vorig jaar, toen ruim 35.000 nieuwe auto's de showroom verlieten. Toch is 2018 tot nu toe een behoorlijk jaar voor de autoverkoop.

De daling is vooral het gevolg van het grote aantal registraties in augustus 2018 (+42,1 procent). Toen werden veel auto's aangeboden die door invoering van een nieuwe emissietest per 1 september flink duurder zouden worden. Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, Bovag en RDC.

Ondanks de daling van registraties in september is de periode juli tot en met september 2018 met 106.593 nieuwe personenauto’s het beste derde kwartaal sinds 2011. Voor het eerst in zeven jaar werden er in het derde kwartaal meer dan 100.000 nieuwe auto's geregistreerd.

Over de eerste negen maanden van 2018 is het totale aantal registraties in vergelijking met een jaar geleden ruim elf procent gestegen naar 359.581 stuks. RAI Vereniging en Bovag verwachten dat dit jaar in totaal 430.000 nieuwe auto's worden geregistreerd. Dat zou 3,7 procent meer zijn dan in 2017.

Dure Tesla op één na best verkocht

Opvallend is de populariteit van de Tesla Model S in september, waarvan er 1.052 werden geregistreerd. Daarmee komt de dure Tesla (prijs rond de ton) op de tweede plaats van best verkochte modellen in september, na de kleine Opel Karl (prijs vanaf circa twaalf mille). Ook scoorde Tesla in september een vijfde plek in de lijst met best verkochte merken, met 1.645 registraties.

Die populariteit is vooral het gevolg van de verhoging van de bijtelling op elektrische auto's met een waarde van 50.000 euro of meer, per 1 januari 2019. De eerste 50.000 euro van de catalogusprijs wordt dan voor onbeperkt privégebruik nog steeds tegen vier procent belast, terwijl over het meerdere 22 procent bijtelling wordt gerekend.

Naar verwachting blijft het aantal registraties van duurdere elektrische auto's tot het einde van dit jaar daarom hoog, mede door de start van de levering van de elektrische Jaguar I-PACE.

Bron: RAI/Bovag

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.