Nieuws

Willem Okkerse, bedenker OK-Score, overleden

Op 12 oktober 2018 is Willem Okkerse, de uitvinder van de bekende OK-Score, overleden.

Okkerse was sinds 2003 ceo van het OK-Score Institute. De door hemzelf ontwikkelde 'OK-Score' baseert zich op informatie uit opeenvolgende jaarverslagen en geldt als een betrouwbaar classificatiesysteem voor de waardering van de financiële situatie van een onderneming.

De OK-Score had volgens Okkerse een betrouwbaarheid van 98 procent en waarschuwde vaak al vooraf voor een mogelijk financieel debacle. Okkerse rekende sinds het jaar 2000 met zijn methode bijna drieduizend bedrijven door.

Geheim

Bedrijfskundige Willem D. Okkerse studeerde econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn proefschrift leidde niet tot zijn promotie, omdat hij weigerde het algoritme van het door hem ontwikkelde wiskundige model te publiceren. Dat algoritme bleef jarenlang zijn grote geheim. Sinds enkele jaren liet hij een deel van zijn gegevens door accountants controleren, om zijn werk 'meer verifieerbaar' te maken.

In november 2012 sprak Okkerse op de Accountantsdag van de NBA over het tijdig herkennen van continuïteitsrisico's. In maart 2017 verscheen zijn biografie, getiteld Beleggen met voorkennis. Het geheim van de OK-Score. In een interview in De Telegraaf stelde Okkerse jarenlang door accountants te zijn genegeerd, maar inmiddels krediet van hen te krijgen. "Het helpt ook niet dat ik hen op fouten wijs."

Op de website van het OK-Score Institute wordt de oudste zoon van Willem Okkerse genoemd als zijn opvolger. Ook had de uitvinder van de OK-Score inmiddels een aantal samenwerkingsverbanden opgezet. Okkerse zelf wilde het rustiger aan gaan doen.

Willem Okkerse wordt op 19 oktober in Rotterdam begraven. Hij werd 72 jaar oud.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.