Nieuws

'Familie Blokker ontwijkt deponeringsplicht'

De familie Blokker gebruikt een boekhoudkundige truc om haar vermogen te verbergen voor de buitenwereld. De familie ontwijkt de verplichting om jaarcijfers te publiceren door telkens nieuwe moederbedrijven boven hun zakelijke imperium te hangen.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Het vermogen van de familie Blokker zit grotendeels in investeringsmaatschappij HB Capital. HB Capital is in principe verplicht om jaarcijfers te deponeren. Een moederbedrijf kan zich via de 403-verklaring aansprakelijk stellen voor haar dochterondernemingen en het moederbedrijf krijgt dan twee jaar de tijd om een jaarverslag waarin de cijfers van de onderliggende bv's zijn geconsolideerd te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Door precies elke twee jaar een nieuw moederbedrijf boven HB Capital op te richten en de oude holding te liquideren ontloopt HB Capital echter de deponeringsplicht. HB Capital zegt dit bewust te doen om de "privacy van de aandeelhouders zo optimaal mogelijk te beschermen" en zich te houden aan de geldende wet- en regelgeving.

Peter Sampers, hoogleraar jaarverslaggeving aan de Universiteit Maastricht, zegt tegen het FD dat de truc "ongebruikelijk" is. Volgens hem is het niet in strijd met de wet, maar wel in strijd met de bedoeling van de wet. Emeritus hoogleraar ondernemingsrecht Steef Bartman van de Universiteit Leiden zegt het een kwalijke zaak te vinden als het bewust beleid is, omdat daarmee de vrijstellingsregeling "volstrekt ondergraven" wordt.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.