Nieuws

Financiële instellingen rapporteren over vorderingen meten CO2-impact

Het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) heeft een rapport uitgebracht over de vorderingen die de veertien aangesloten Nederlandse financiële instellingen hebben gemaakt met het berekenen van de CO2-impact van hun beheerd vermogen. Ze hebben de methodiek daarvoor tot nu toe toegepast op ruim een triljoen euro aan verzameld beheerd vermogen, bijna de helft van het totaal. Na verdere analyse van deze data zullen de leden hierover rapporteren in hun jaarverslagen.

De banken, verzekeraars, fondsbeheerders, pensioenfondsen en -uitvoerders delen in het rapport, door middel van casussen, hun ervaringen. Ook geven ze uitleg over de gebruikte rekenmethode. De PCAF-methodiek heeft uiteindelijk als doel te kunnen sturen op een portefeuille met een geringe CO2-impact, in overeenstemming met het klimaatverdrag van Parijs. Een belangrijke volgende stap is om de CO2-uitstoot op basis van wetenschappelijke inzichten te relateren aan de wereldwijde temperatuurstijging.

De PCAF is een van de eerste initiatieven waarin financiële instellingen samenwerken aan vermindering van de CO2-uitstoot. De leden zijn de banken ABN AMRO, ASN Bank, Rabobank, Triodos Bank, Van Lanschot Kempen en de Volksbank, a.s.r., pensioenfondsen PMT en PME, vermogensbeheerders ACTIAM, Achmea Investment Management, MN, Robeco en ontwikkelingsbank FMO. Tijdens de klimaatconferentie van Parijs in 2015 beloofden de eerste PCAF-deelnemers, in de Dutch Carbon Pledge, zich samen in te zetten voor het klimaat. Nieuwe deelnemers onderschrijven bij deelname deze belofte.

Uniforme, transparante methodiek

De PCAF-leden hebben in twee jaar tijd een uniforme, open source en transparante methodiek ontwikkeld, waarmee financiële instellingen CO2-doelen kunnen stellen en meten. Het nieuwe rapport bevat dergelijke methodieken voor beursgenoteerde aandelen, projectfinancieringen, staatsobligaties, hypotheken, bedrijfsfinancieringen, onroerend goed en sinds dit jaar ook voor zakelijke leningen en indirecte investeringen. Daarnaast willen de leden van PCAF andere financiële instellingen stimuleren om ermee aan de slag te gaan en zich aan te sluiten bij het platform.

Internationale navolging

De PCAF-leden delen best practices, bespreken dilemma's en werken samen aan het verbeteren van de methodieken. Daarnaast wordt de methodiek internationaal uitgedragen en wordt het rapport binnenkort gepresenteerd aan europarlementariërs in Brussel en op de 24ste klimaattop, begin december, in Polen.

Amalgamated Bank, de grootste vakbondsbank van de Verenigde Staten, omarmt als eerste financiële partij uit de Verenigde Staten de methodiek en zet deze in. De bank heeft zichzelf tot taak gesteld om het proces van deelname aan PCAF voor Noord-Amerikaanse financiële instellingen te begeleiden.

» Harmonising and implementing a carbon accounting approach for the financial sector; Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) report 2018

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.