Nieuws

ING mag sexclub niet lozen

Omdat de Roermondse saunaclub YinYang verschillende maatregelen treft om witwassen te voorkomen en niet terecht kan bij een andere bank, vindt de Rechtbank Amsterdam het onredelijk en onbillijk dat ING de bankrelatie beëindigt.

Lex van Almelo

ING wil af van saunaclub YinYang, hotelboerderij Roerdaalhoeve, de Stichting CS Bedrijven en andere rechtspersonen van ondernemer Christiaan S. en een compaan. Volgens berichten in de media wordt de saunaclub verdacht van witwaspraktijken en vrouwenhandel. Bij een inval in november 2016 zou de politie drugs, wapens en cash geld hebben aangetroffen in het pand.

Op 13 juli 2018 maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het de strafzaak tegen de saunaclub seponeert, omdat twee leidinggevenden een bedrag van 45 duizend euro hebben betaald en verschillende compliancemaatregelen hebben getroffen. Ook hotelboerderij De Roerdalhoeve in Melick komt met de schrik vrij, nadat in het vest van de beheerder 41 xtc-pillen zijn gevonden. De burgemeester sluit de hoeve, maar omdat verder geen verdovende middelen zijn gevonden in de receptie van de hotelboerderij vindt de Rechtbank Limburg de sluiting onterecht.

Sealbags

ING is in Limburg kennelijk strenger tegenover haar klanten dan in Mexico en blijft bij de opzegging.

YinYang en de andere bedrijven hebben sinds 1994 respectievelijk 2008 verschillende bankrekeningen bij ING. Stichting CS Bedrijven mag contant ontvangen entreegelden bij ING deponeren in sealbags, verzegelde veiligheidsenveloppen met een uniek nummer en een unieke streepjescode.

In het customer due diligence onderzoek constateert ING dat tussen 14 februari 2016 en 14 februari 2017 voor € 4.839.802,77 aan contante stortingen zijn gedaan en voor € 920.257,38 aan pinbetalingen. Het contant geld wordt gestort op de rekening van onder meer Stichting CS Bedrijven. De herkomst van deze gelden is niet duidelijk voor de bank, die de stortingen vervolgens verbiedt en de bankovereenkomst opzegt.

De bank vreest dat zij onvoldoende inhoud kan geven aan de wettelijke taken uit de Wet financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Door de omvangrijke cash stortingen (waaronder 650 stuks 200-eurobiljetten en 1.210 stuks 500-eurobiljetten) en verontrustende berichten in de media, denkt ING dat zij onvoldoende kan garanderen dat haar rekeningen niet worden gebruikt voor het witwassen van illegaal verkregen gelden. In de opzegbrief schrijft ING verder dat zij probeert reputatie- en integriteitsrisico's te voorkomen.

Gratis toegang

In de Wwft-leidraad van DNB staat dat een verhoogd risico niet betekent dat dit type cliënten categorisch moet worden geweigerd. YinYang c.s. weten met een kort geding een kans af te dwingen om afsluiting van de bankrekening te voorkomen. De saunaclub neemt de volgende maatregelen:

het toegangsbeleid en de huisregels zijn aangescherpt;

 • medewerkers hebben een Wwft-cursus gevolgd;
 • in het anti-witwasprotocol staat dat bezoekers zich moeten kunnen identificeren;
 • in het anti-witwasprotocol staat ook dat personeel kan vragen naar de herkomst van gelden als een bezoeker entreegeld betaalt voor meer dan vijf personen;
 • coupures van 200 en 500 euro worden niet meer geaccepteerd;
 • giraal betalen wordt gestimuleerd, door iedere vijftigste girale betaler gratis toegang te geven;
 • personeel moet het bij de directie melden als een bezoeker(sgroep) per maand meer dan tweeduizend euro besteedt;
 • de bezoeker(s) moet(en) in dat geval uitleggen waar het geld vandaan komt, of kunnen dan alleen nog giraal of per creditcard betalen.

Kassysteem

In de bodemprocedure zegt de Rechtbank Amsterdam dat er na het sepot van de strafzaak tegen YinYang c.s. geen concreet reputatie- en integriteitsrisico meer is. Omdat de bedrijven bovendien niet meer terecht kunnen bij een andere bank, is het onredelijk en onbillijk om het bankcontract op te zeggen. De bank mag ook de afstortovereenkomst niet stopzetten, omdat zij de contante geldstroom extra kan laten controleren door het waardetransportbedrijf.

Yin Yang c.s. willen de anonimiteit van de klanten nog steeds beschermen, omdat klanten van een hottubclub nu eenmaal liever contant betalen om niet traceerbaar te zijn. De contante betalingen bestaan echter uit niet meer dan een klein deel van de baromzet en het entreegeld van zestig euro per persoon, bij een bezoekersaantal van ongeveer tweeduizend personen per week.

Behalve de al getroffen maatregelen wil YinYang c.s. op korte termijn een kassasysteem installeren. Als het goed functioneert kan de bank vaststellen dat Yin Yang c.s. evenveel geld afstort als het ontvangt uit entreegelden. Verder moet het anti-witwasprotocol consequent worden toegepast en zo worden aangescherpt dat het maximum van contante betalingen per persoon wordt verlaagd tot duizend euro per maand. Het bedrijf moet dit desgevraagd laten zien aan de bank.

ING mag het bankcontract pas opzeggen als blijkt dat het kassysteem en de andere maatregelen niet goed werken.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.