Nieuws

'Accountant niet gekwalificeerd om te oordelen over continuïteit'

Niet de accountant, maar de raad van commissarissen en aandeelhouders moeten een oordeel vellen over de continuïteit van een onderneming.

Dat betoogt Hans Strikwerda, hoogleraar organisatieleer aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), in een opinie in het Financieele Dagblad. Volgens Strikwerda berust het oordeel vooraf over de continuïteit op interpretaties van ontwikkelingen op het gebied van technologie, de machtsverhoudingen op sectorniveau, wijzigende spelregels, geopolitiek, politiek, demografie, kwaliteit van het management, het tijdig inzetten van nieuwe investeringen en dergelijke. "Het bestuur van de onderneming daarop beoordelen, is de taak van de raad van commissarissen en van aandeelhouders. De registeraccountant is absoluut niet gekwalificeerd noch bevoegd tot zo'n oordeel", aldus Strikwerda.

Het ware probleem van continuïteit is volgens Strikwerda of bestuurders in staat of bereid zijn veelal subtiele ontwikkelingen in de markt of technologie op tijd te signaleren, zodat er transformatieprocessen in gang gezet kunnen worden voordat tegenvallende resultaten daartoe dwingen. Dat is "primair een probleem van persoonlijkheid, intelligentie en cognitieve en conceptuele complexiteit van de bestuurder". Dat te beoordelen vergt volgens Strikwerda "een raad van commissarissen die door zijn samenstelling collectief een nog net iets hogere complexiteit weet op te brengen indachtig Ashby’s wet van vereiste variëteit om in control te zijn".

Wanneer de rvc er niet uitkomt dan moeten daar volgens Strikwerda externe bureaus worden ingehuurd om tot een oordeel te komen, ook omdat het om gevoelige materie gaat die niet in het bestuursverslag thuishoort. Strikwerda: "Wordt zo'n verplichting doorgezet, dan weten we op voorhand dat het een schijnvertoning wordt."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.