Nieuws

'Bankenbeleid moet verder worden verbeterd'

Het maatschappelijk beleid van Nederlandse banken is de afgelopen tijd verbeterd, maar er worden nog wel onvoldoendes behaald als het gaat om vrouwenrechten, de aanpak van belastingontwijking en klimaatverandering.

Dat stellen de organisaties achter de Eerlijke Bankwijzer in een nieuw rapport. Er werd gekeken naar ABN Amro, ING, de Volksbank, ING, NIBC, Rabobank, Triodos Bank en Van Lanschot Kempen. Volgens het rapport was vooral bij de Volksbank, waaronder onder meer ASN Bank en SNS vallen, en NIBC sprake van een verbetering van het beleid. "Goed dat vooral de Volksbank en NIBC hun maatschappelijk beleid in de laatste twee jaar verder hebben verbeterd. Het tempo van aanscherping van beleid door veel banken mag wel wat omhoog", aldus Peter Ras, projectleider Eerlijke Bankwijzer.

Toch haalt volgens de Eerlijke Bankwijzer geen van de banken een voldoende voor beleid op vrouwenrechten en de positie van vrouwen. Het gaat dan om eisen dat bedrijven de participatie van vrouwen in de (sub)top bevorderen en een zerotolerancebeleid hanteren tegen discriminatie van vrouwen.

Op het gebied van belastingen spreken veel banken bedrijven waarin ze investeren nog onvoldoende aan om direct actie te ondernemen als medewerkers of toeleveranciers zich schuldig maken aan belastingontwijking, aldus het onderzoek. Ook scoren de meeste banken volgens de onderzoekers nog steeds geen voldoende rond klimaatbeleid. Veel banken missen bijvoorbeeld nog beleid om hun investeringen in fossiele brandstofbedrijven af te bouwen.

De bankwijzer is een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. De Nederlandse banken stopten in september hun samenwerking met de bankwijzer. Ze zijn ontevreden over de kwaliteit van de rapporten, onder meer omdat onderzoek en meningen door elkaar zouden lopen. "De bankwijzer geeft daardoor geen eerlijk beeld van de stand van zaken in de sector", aldus de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Bron: ANP

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

Financiële instellingen rapporteren over vorderingen meten CO2-impact

Het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) heeft een rapport uitgebracht over de vorderingen die de veertien aangesloten Nederlandse financiële instellingen hebben gemaakt met het berekenen van de CO2-impact van hun beheerd vermogen. Ze hebben de methodiek daarvoor tot nu toe toegepast op ruim een triljoen euro aan verzameld beheerd vermogen, bijna de helft van het totaal. Na verdere analyse van deze data zullen de leden hierover rapporteren in hun jaarverslagen.

x 0

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.