Nieuws

Beursfondsen krijgen meer bedenktijd

Bestuurders van Nederlandse beursvennootschappen krijgen tot 250 dagen bedenktijd om te reageren op ingrijpende gebeurtenissen. Dat staat in een voorontwerp van wet.

Sommige aandeelhouders kunnen het bestuur van een beursvennootschap onder druk zetten om de strategie te wijzigen, door bijvoorbeeld aan te dringen op splitsing van het bedrijf. Als het bestuur dit weigert, kan dat leiden tot een verzoek om het ontslag van bestuurders of commissarissen. Ook kan een vijandig overnamebod het bestuur onder druk zetten.

Om hier goed op te kunnen reageren kan het bestuur straks gebruik maken van een bedenktijd van maximaal 250 dagen. Zo komt er meer tijd en rust om te beslissen. Dat blijkt uit een voorontwerp van wet van minister Dekker voor Rechtsbescherming, mede namens de ministers Hoekstra van Financiën en Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Zorgvuldige afweging

De maatregel komt als reactie op onder meer een overnamebod op Unilever en overnamestrijd rondom AkzoNobel. De bedenktijd geeft het bestuur van een beursgenoteerde onderneming straks meer gelegenheid voor een zorgvuldige afweging van de belangen van de onderneming en van alle stakeholders. Zo kan het bestuur de bedenktijd benutten om alternatieven te verkennen. Bijvoorbeeld om - in dialoog met stakeholders - na te gaan of het beter is om een bedrijfsonderdeel af te stoten, om zelfstandig te blijven of een bevriende bieder te zoeken.

Een bestuur dat gebruik wil maken van de bedenktijd heeft daarvoor goedkeuring nodig van de raad van commissarissen. Aandeelhouders met een belang van ten minste drie procent kunnen de Ondernemingskamer van het Hof Amsterdam vragen om beëindiging van de bedenktijd.

De nieuwe regeling, die voortvloeit uit het regeerakkoord, wordt via internet geconsulteerd.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.