Nieuws

Jaarverslagen 2017: meer aandacht voor niet-financiële informatie

Langetermijnwaardecreatie is de 'ultieme doelstelling' van een onderneming. Daarom moet er meer aandacht zijn voor niet-financiële informatie in de verslaggeving van organisaties. Dat stelde Eumedion-directeur Rients Abma bij de presentatie van Het Jaar 2017 Verslagen, de nieuwste editie van het jaarlijkse rapport over verslaggeving in Nederland.

Redactievoorzitter en hoogleraar externe verslaggeving aan Nyenrode Ruud Vergoossen reikte aan Abma het eerste exemplaar van de nieuwe editie uit. Als altijd stevige kost, maar "ik zal het onder de kerstboom goed tot mij nemen", aldus de Eumedion-directeur.

Foto Ruud Vergoossen en Rients Abma

Voor langetermijnwaardecreatie zijn heldere niet-financiële indicatoren nodig, die aspecten belichten als reputatie, cultuur, impact op het milieu en de relatie van een organisatie met de samenleving, klanten en werknemers. Momenteel bestaan daarvoor zo’n vierhonderd verschillende verslaggevingsraamwerken, stelde Abma. Streven moet zijn om te komen tot één standard setter. Recent heeft EY samen met enkele grote beleggingsorganisaties een aanzet gegeven in haar 'EPIC'-project (Embankment Project for Inclusive Capitalism). Daarin wordt onderscheid gemaakt naar generieke, sectorspecifieke en ondernemingsspecifieke standaarden. Het blijft lastig, erkende Abma. "Want hoe meet je de kwaliteit van een bestuur?"

Governancecode

Ook Arjan Brouwer, partner bij PwC en hoogleraar externe verslaggeving aan de VU, ging in op het belang van niet-financiële informatie. Voor de nieuwe editie van Het Jaar Verslagen onderzocht hij samen met Joukje Janssen (PwC) en Johan Scheffe (NBA) de naleving van de nieuwe corporate governance code bij AEX- en Midkap fondsen. Tweederde van deze beursfondsen hanteert de nieuwe Nederlandse code 'met afwijkingen'. Dat kan, aldus Brouwer, "maar dan moet je wel goed uitleggen waarom je er van afwijkt". Hij vond het teleurstellend dat de nieuwe code ondernemingen alleen vraagt om een continuïteitsverklaring voor het komende jaar. "Voor stakeholders is een verklaring over de langetermijnhoudbaarheid van belang."

Ander aandachtspunt is diversiteit. Nagenoeg alle organisaties rapporteren over man-vrouw diversiteit, maar het percentage ondernemingen dat iets in het jaarverslag meldt over andere vormen van diversiteit is "ernstig laag", stelde Brouwer. "Dat roept vragen op over de echtheid van het diversiteitsbeleid." Dat maar 58 procent van de onderzochte beursfondsen iets schrijft over verslaggevingsrisico's ging hem "als verslaggevingsman aan het hart". Ook zorgelijk is dat maar vijf procent rapporteert over 'belangrijke tekortkomingen'. Organisaties zouden in dat verband een voorbeeld kunnen nemen aan een bedrijf als DSM, dat een pagina besteedt aan what still went wrong.

Het Jaar Verslagen

De editie 2017 van Het Jaar Verslagen bevat in totaal zeven artikelen over empirisch onderzoek naar verslaggeving. Het is de 23ste editie uit de reeks en inmiddels de tiende editie die wordt uitgebracht in samenwerking met MAB, het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie.

De publicatie is tegenwoordig online beschikbaar. Een beperkt aantal hardcopy-exemplaren is nog te krijgen via Erica Steenwijk van de NBA (e.steenwijk@nba.nl).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.