Nieuws

Ministerie stelt Deloitte aansprakelijk voor vertraagd IT-project

Een IT-project van de overheid, gericht op het inhuren van externen door overheidsdiensten, is vertraagd en kost bovendien miljoenen meer dan aanvankelijk gedacht. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt Deloitte aansprakelijk voor schade als gevolg van de vertraging.

Om geldverspilling door het ministerie te voorkomen adviseert het Bureau ICT-toetsing (BIT) aan minister Van Nieuwenhuizen snel een besluit te nemen over het miljoenenproject, zo meldt RTLZ. Zelfs als Deloitte, dat de software voor het project levert, erin slaagt om aan de gestelde eisen te voldoen, dan nog lijkt het onwaarschijnlijk dat het systeem eind volgend jaar bruikbaar is.

De kosten voor het it-project waren al opgelopen van een verwachte ruim vier miljoen tot bijna acht miljoen euro bij de eigenlijke aanbesteding. Het is nog niet duidelijk of de vertraging van het project die kosten nog verder laat stijgen. Het ministerie gaat voorlopig nog uit van de kostenraming uit 2017, aldus een woordvoerder.

Discussie over kosten

Het systeem wordt niet alleen ingezet voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, maar ook voor het Expertise Centrum Organisatie & Personeel (EC O&P) van Binnenlandse Zaken. Het moet helpen bij het afsluiten van contracten voor de inhuur van externe krachten. Volgens het BIT is er discussie tussen beide genoemde partijen over verdeling van de kosten van het IT-project.

Het ministerie heeft Deloitte in ieder geval al aansprakelijk gesteld voor de schade als gevolg van de vertraging. Welk bedrag daarmee is gemoeid is niet duidelijk; het ministerie en Deloitte doen daarover geen mededelingen. Volgens RTLZ heeft Deloitte het ministerie eerder beloofd dat de software in maart 2019 zou worden opgeleverd, maar dat wordt dus later.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.