Nieuws

Rijkaards werden minder rijk in 2018

De vijfhonderd rijkste mensen op aarde verloren dit jaar gezamenlijk 451 miljard dollar. Dat komt voornamelijk door de dalende beurzen, want bedrijven deden het nog uitstekend, becijferde persbureau Bloomberg.

Vorig jaar kregen de vijfhonderd rijksten er nog meer dan een biljoen dollar bij. 

Amazon-oprichter Jeff Bezos is de rijkste man ter wereld. Zijn vermogen nam met 24 miljard dollar toe tot 123 miljard dollar. Toch had ook Bezos last van dalende beurzen. In september was hij nog 45 miljard dollar meer waard.

Alle Amerikaanse miljardairs leverden gezamenlijk 76 miljard dollar in. Facebook-baas Mark Zuckerberg alleen al zag zijn vermogen met 20 miljard dollar slinken en moet het nu met 53 miljard dollar doen. Chinese miljardairs verloren samen bijna 76 miljard dollar.

Uit de lijst

Vijftig mensen verdwenen van de lijst, onder wie de Tsjechische premier Andrej Babis. Ook de Russische aluminium-tycoon Oleg Deripaska viel van de lijst. Zijn bedrijf Rusal verloor veel waarde als gevolg van Amerikaanse sancties.

Dertien miljardairs overleden in 2018, waaronder Microsoft-medeoprichter Paul Allen en Vichai Srivaddhanaprabha. De eigenaar van voetbalclub Leicester City kwam om bij een helikopterongeluk.

Nieuw

Nieuwe namen op de lijst komen onder meer uit de gamewereld. Tim Sweeney profiteerde van het succes van het computerspel Fortnite en is nu 7,2 miljard dollar waard. De Britse oprichtster van bookmaker Bet365 Denise Coates is ook nieuw met een vermogen van 4,1 miljard dollar.

Nederlanders op de lijst zijn Heineken-erfgenaam Charlene de Carvalho-Heineken, die 13,8 miljard waard dollar is, en Randstad-oprichter Frits Goldschmeding met een vermogen van 3,8 miljard dollar.

Wie zelf een laatste poging wil doen om het jaar rijk af te sluiten heeft nog tot 19.00 uur op Oudjaarsdag de tijd om een Staatslot te kopen. De hoofdprijs is dertig miljoen euro, helaas nog niet genoeg voor een plekje in de nationale Quote 500...

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.