Nieuws

Vragen over afhandeling witwaszaak ING

Regeringspartij CDA vindt het vreemd dat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) niet gaat toetsen of het bestuur van ING nog wel geschikt is om de bank te leiden. De top kwam in opspraak door een affaire met witwassen, die werd geschikt voor 775 miljoen euro.

"Als het bij deze grote witwaszaak al niet gebeurt, wanneer dan nog wel?", vraagt CDA-Kamerlid Erik Ronnes zich af. Hij gaat de kwestie aankaarten en wil opheldering over de rol van de toezichthouder. Dit straalt af op het imago van de hele bankensector, stelt hij.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën), een partijgenoot van Ronnes, benadrukt dat DNB volstrekt onafhankelijk is, en hij noemt dat een goed principe: "Het is aan DNB om hier te oordelen." Omdat ING een van de belangrijkste banken van Nederland is, is er ook een rol voor de Europese Centrale Bank om het gedrag van de bank te toetsen, aldus de bewindsman.

Reconstructie

De twee CDA'ers reageren op een reconstructie van de affaire door Het Financieele Dagblad (FD). DNB kan als toezichthouder een bestuurder van een financiële instelling hertoetsen als er sprake is van een redelijke aanleiding. Dat is het geval bij ING, dat jarenlang de regels tegen witwassen heeft overtreden.

De toezichthouder schaarde zich echter achter de uitkomst van een onderzoek dat advocatenkantoor Stibbe uitvoerde in opdracht van ING. De conclusie was dat niemand binnen de bank actief of verwijtbaar beleid heeft gevoerd dat leidde tot de tekortschietende controles.

Ronnes vindt dat de partij die wordt onderzocht, niet de opdrachtgever van het onderzoek kan zijn. Hij heeft dan ook veel vragen over de manier waarop de toezichthouder zich opstelt in deze zaak. "Die regels zijn niet voor niks gemaakt." Zo plaatst hij ook vraagtekens bij de uitspraak 'We moeten met elkaar verder' van DNB aan de ING-top.

Reactie DNB

Het is aan de Europese Centrale Bank (ECB) om de leiding van ING aan een eventuele hertoetsing te onderwerpen in verband met de witwaszaak, stelt een woordvoerder van DNB in reactie op de berichtgeving. 

Volgens de zegsman is de inhoud van het FD-artikel over ING "volledig" voor rekening van de krant. "DNB kan vanuit zijn rol als toezichthouder niets zeggen over individuele instellingen waar het toezicht op houdt en over de beleidsbepalende personen binnen deze instelling", aldus de toezichthouder.

Ongeacht het waarheidsgehalte van het artikel mag DNB daar niets over naar buiten brengen, stelt de woordvoerder. "Overigens is de eventuele hertoetsing van beleidsbepalers bij banken onder toezicht van de ECB een bevoegdheid van de ECB zelf".

Hoorzitting

ING zegt in een reactie niet in te gaan op contacten die de bank heeft met toezichthouders en benadrukt dat al de nodige maatregelen doorgevoerd zijn. Financieel directeur Koos Timmermans is geslachtofferd en vertrekt binnenkort. Ook zijn medewerkers ontslagen of werd van hen de bonus ingehouden. Met de genomen maatregelen is voor de bank de kous af.

Komende week houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de stand van zaken in de financiële sector. Daarbij wordt onder meer gesproken over toezicht en over gedrag en cultuur. ING-topman Ralph Hamers en DNB-directeur Frank Elderson zullen aanschuiven bij het rondetafelgesprek, zo staat op de agenda.

De weekendeditie van het FD van 8 december bevat een uitgebreide reconstructie  van de schikking tussen ING en het OM rondom de witwaszaak. 

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.