Nieuws

Benschop volgt per 1 mei Nijhuis op als topman Schiphol

Dick Benschop begint op 1 mei als nieuwe president-directeur van Schiphol. De voormalige staatssecretaris en oud-topman van Shell Nederland is de opvolger van Jos Nijhuis.

Eind vorige week werd al duidelijk dat de raad van commissarissen hem had voorgedragen, inmiddels is de benoeming rond.

Volgens president-commissaris Louise Gunning beschikt Benschop over de gewenste ervaring in zowel het publieke domein als het bedrijfsleven. "Wij hebben er alle vertrouwen in dat hij en zijn team de luchthaven op een slimme, veilige en duurzame manier verder kunnen doorontwikkelen", schrijft zij in een verklaring.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra spreekt in een brief aan de Tweede Kamer zijn vertrouwen uit in de manier waarop de keuze voor Benschop tot stand is gekomen. De oud-staatssecretaris past volgens hem goed in het vooraf geschetste profiel. De Nederlandse staat is grootaandeelhouder van Schiphol met een belang van zo'n 70 procent.

Met Benschop krijgt Schiphol opnieuw een president-directeur die zijn sporen vooral buiten de luchtvaartsector heeft verdiend, al werkte hij in het verleden enkele jaren als adviseur voor het luchthavenbedrijf. Jos Nijhuis was voor hij de topfunctie kreeg accountant en zijn voorganger Gerlach Cerfontaine kwam uit de medische wereld.

KLM wijst in een reactie op de "indrukwekkende staat van dienst" van de nieuwe topman. "We wensen de heer Benschop alle succes toe en kijken uit naar een constructieve samenwerking tussen Schiphol en KLM", aldus de grootste klant van Schiphol, die met Nijhuis door de jaren heen enkele forse aanvaringen had.

Jos Nijhuis

Nijhuis was sinds 2008 de topman van luchthaven Schiphol. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van PwC. Nijhuis werkte als accountant en adviseur voor diverse ondernemingen in uiteenlopende marktsectoren.

Over de opvolging van Nijhuis was vrijdag veel te doen. De Volkskrant tekende uit de mond van de scheidende topman op dat de voorkeur zou uitgaan naar een man, gezien de verhoudingen binnen de raad van bestuur. Dat leidde tot woedende politieke reacties. Interessant detail is dat Nijhuis van 2005 tot en met 2007 voorzitter was van het Ambassadeursnetwerk dat zich richt op het vergroten van diversiteit in topfuncties.

Om een soepele overdracht aan zijn opvolger mogelijk te maken blijft Nijhuis tot 1 juli in dienst van Schiphol. Daarna blijft hij nog tot 1 april 2019 beschikbaar als adviseur, vooral waar het gaat om de internationale deelnemingen van het luchthavenbedrijf.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.