Nieuws

Brandbrief beroepsorganisaties: regeerakkoord nadelig voor mkb

Vier beroepsorganisaties van fiscale adviseurs, accountants en administratief dienstverleners waarschuwen dat de fiscale plannen van het Kabinet-Rutte III slecht uitpakken voor mkb-ondernemers.

Dat staat in een brandbrief aan minister Hoekstra en staatssecretaris Snel van Financiƫn van beroepsorganisaties Samenwerkende Registeraccountants (SRA), Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), de Nederlandse Orde van Administratie en Belastingdeskundigen (NOAB), en Register Belastingadviseurs (RB). Het mkb gaat er volgens de vier organisaties financieel nauwelijks op vooruit, terwijl dat wel een kabinetsdoelstelling is.

Lastenverzwaring

Volgens de organisaties gaan werknemers die loon uit dienstbetrekking genieten er flink op vooruit, maar ondernemers blijven flink achter. Voor bepaalde groepen dreigt zelfs een lastenverzwaring, zoals bijvoorbeeld BV-ondernemers, vanwege de voorgestelde verhoging van het box 2-tarief van 25 naar 28,5 procent. "Ook dga's genieten door de verhoging van het box 2-tarief vrijwel geen lastenverlaging op overwinsten en krijgen zelfs een forse lastenverzwaring opgelegd voor winsten die de vennootschap in het verleden heeft gemaakt", aldus de organisaties.

Maatregelen

De vier organisaties vinden de volgende maatregelen "noodzakelijk en gerechtvaardigd":

  • De mkb-winstvrijstelling moet worden gehandhaafd op 14 procent en dient in box 1 aftrekbaar te blijven tegen het maximale tarief van 49,5 procent.
  • Het aanmerkelijk belang-tarief van box 2 moet 25 procent blijven en niet worden opgetrokken naar 28,5 procent. Houdt het kabinet vast aan de voorgestelde verhoging dan moet bij uitkering van al bestaande winstreserves het huidige box 2-tarief van 25 procent gelden.
  • Het loon van de dga wordt belast tegen maximaal 49,5 procent. Dat tarief blijft veel hoger dan het tarief waartegen de IB-ondernemer wordt belast voor zijn 'loon'. Dat grote verschil in belastingdruk moet verkleind worden.

Onrechtvaardig

In het Financieele Dagblad zeggen Edwin Heithuis en Robert van der Jagt, die namens de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) meewerkten aan de brief, dat de belastingplannen "gewoon onrechtvaardig" zijn voor mkb-ondernemers. "Mkb'ers hebben niet in de gaten hebben wat er gaat gebeuren. Ik denk ook dat het kabinet dat niet helemaal overziet", aldus Van der Jagt.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.