Nieuws

Merel van Vroonhoven herbenoemd als bestuursvoorzitter AFM

Merel van Vroonhoven is op voordracht van de raad van toezicht voor vier jaar herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De herbenoeming gaat in op 1 april 2018.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft de ministerraad hier vrijdag over geïnformeerd. Volgens de bewindsman heeft Van Vroonhoven zich de afgelopen vier jaar bewezen als een goede voorzitter van de AFM. "Ik ben verheugd dat zij bereid is om zich ook de komende periode voor de AFM te blijven inzetten om de reeds ingezette activiteiten voor versterking en vernieuwing van het toezicht te continueren."

Nieuwe bestuursstructuur

In de AFM Agenda 2018 kondigde de toezichthouder al aan dat het bestuur wordt uitgebreid. "De ontwikkelingen in de financiële sector zijn de afgelopen periode in een stroomversnelling geraakt. Daarnaast is er in Europa een trend waarneembaar richting harmonisatie en centralisatie van toezicht. De AFM heeft daarin een belangrijke rol. Tegen deze achtergrond is besloten om het huidige statutair bestuur van drie bestuurders uit te breiden naar vier", aldus de AFM.

In de nieuwe bestuurssamenstelling zal de voorzitter zich blijven richten op de meerjarige transformatie van de AFM naar een "aantoonbaar grensverleggende toezichthouder". Daarnaast krijg zij meer armslag om in internationaal verband de Nederlandse belangen te behartigen.

De uitbreiding van het bestuur in combinatie met de openstaande vacature betekent dat er twee nieuwe bestuurders worden aangetrokken. De AFM verwacht het nieuwe bestuursteam op korte termijn te kunnen presenteren.

Van Vroonhoven (1968) is voorzitter van de AFM sinds 1 april 2014. Daarvoor zat zij onder meer in de raad van bestuur van de Nederlandse Spoorwegen en werkte ze in diverse functies bij de ING Groep. Van Vroonhoven studeerde geofysica aan de Technische Universiteit van Delft en rondde daarnaast een MBA-opleiding af.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.