Nieuws

President-commissaris ING wil meer begrip voor Europees denken over beloning

Volgens president-commissaris Jeroen van der Veer van ING moet Nederland een manier vinden om hogere beloningen voor topbankiers aanvaardbaar te maken.

Dat stelde Van der Veer tijdens een kritisch verhoor door een delegatie van de Tweede Kamer, die eensgezind was in het afwijzen van de geplande salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers.

Van der Veer erkende het sentiment te hebben onderschat en daarmee een verkeerde keus te hebben gemaakt rondom de verhoging van de beloning van Hamers. Maar hij benadrukte dat ING inmiddels een grote, internationale systeembank is, waarvan driekwart van het personeel uit het buitenland komt. Daarom had de rvc gerekend op meer begrip voor “Europees denken ten aanzien van het beloningsdossier”.  Op termijn zal ook zeventig procent van het topkader uit het buitenland komen, aldus de president-commissaris. “Moet heel ING dan de Nederlandse cao volgen? Dat is niet erg logisch.”

Op en neer

Volgens Van der Veer was de geplande salarisverhoging van Hamers zorgvuldig afgestemd met het ministerie van Financiën. “Het is eindeloos op en neer gegaan”, stelde hij. Ook wees Van der Veer erop dat de topman van ING ook na de voorgestelde salarisstijging nog altijd minder zou verdienen dan voor de crisis van 2008. “Ik ken niemand die hetzelfde werk doet als in 2007 en ook nog steeds hetzelfde betaald krijgt.''

De aanwezige Kamerleden stoorden zich aan de opstelling van de president-commissaris tijdens het verhoor. “Het is duidelijk dat u zonder commotie nog steeds door zou willen gaan met het flink verhogen van de topbeloningen”, aldus D66-Kamerlid Paternotte. Van der Veer hoopte op meer begrip voor de afwegingen van de bank. “Als we daar niet een goede discussie over voeren, dan zitten we hier volgend jaar weer.”

» Lees het liveblog van het verhoor op FD.nl

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.