Nieuws

Veertigjarige IAASB bijeen in Amsterdam

De International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) vergadert deze week bij de NBA in Amsterdam. De standard setter bestaat dit jaar veertig jaar.

De agenda van de IAASB-delegatie is vooral gevuld met vaktechnisch overleg over een aantal standaarden, zoals de herziene ISA 540 (Auditing Accounting Estimates and Related Disclosures) en ISA 315 (Identifying and Assessing the Risks of Material Misstatement through Understanding the Entity and Its Environment) en de International Standard on Quality Control (ISQC1). Ook zijn discussiesessies gepland over de strategie van de IAASB voor 2020-2023 en het beter toegankelijk maken van de standaarden voor controles in het mkb.

Gastheer NBA bood het gezelschap op de eerste dag een diner aan in de Hermitage in Amsterdam. Voorzitter Pieter Jongstra benadrukte daarbij het belang van de IAASB voor de ontwikkeling van het accountantsberoep in de afgelopen jaren. Veertig jaar is een felicitatie waard maar het beroep kan zeker nog niet op zijn lauweren rusten, aldus Jongstra, want de ontwikkelingen gaan sneller dan ooit en dat vraagt om een robuuste regelgever. Hij noemde het een eer voor Nederland om al tien jaar het IAASB-voorzitterschap te mogen vervullen, in de persoon van prof. Arnold Schilder.

Ook ging Jongstra in op de ontwikkelingen in het Nederlandse beroep rondom de verbetering van de controlekwaliteit. Hij wees daarbij op het rapport In het publiek belang en de huidige veranderagenda van het NBA-bestuur, waar ook de vorig jaar gepubliceerde oorzakenanalyse deel van uitmaakt. De NBA-voorzitter benadrukte tegenover het gezelschap dat er meer is dan regelgeving: "Regulation is a tool and not the goal. In the end, it is not about compliance, but about performing an effective audit that complies with the rules."

IAASB-voorzitter Arnold Schilder kreeg bij de opening van de meeting een 'Spakenburger Hart'.

 

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.