Nieuws

Vragen VEB over constructie Ahold Delhaize

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil opheldering van Ahold Delhaize over de beschermingsconstructie bij het supermarktconcern. De beleggersclub vindt dat aandeelhouders hun stem moeten kunnen geven over de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize.

Dankzij die stichting kunnen ongewenste kopers van het supermarktconcern worden geweerd of kan een opsplitsing worden tegengehouden. In december moet deze constructie worden verlengd. Op de jaarvergadering van Ahold Delhaize op 11 april zal verlenging van de stichting worden besproken, maar het is geen stempunt.

De VEB wil weten waarom dit punt in 2016 oorspronkelijk op de agenda stond ter stemming en daarna alleen nog als discussiepunt. Het stempunt werd destijds van de agenda geschrapt nadat stemadviesbureau Glass Lewis aandeelhouders had geadviseerd tegen te stemmen. In 2017 kwam dit zonder opgaaf van reden niet meer op de agenda te staan. De VEB vindt juist dat voor verlenging het bestuur van Ahold Delhaize op grond van de wet de machtiging of instemming van de aandeelhoudersvergadering nodig heeft.

De kritiek van de VEB is vergelijkbaar met die van het Franse activistische hedgefonds CIAM. Die aandeelhouder vindt dat de beschermingsconstructie bij Ahold Delhaize moet worden opgeheven.

Zakenbank Bernstein sluit zich aan bij de VEB en CIAM met de wens dat aandeelhouders mogen stemmen over de beschermingsconstructie, die ook wel een gifpil wordt genoemd. Bernstein stelt dat dergelijke constructies slecht zakelijk bestuur inhouden en aandeelhouders controle bij bedrijven ontzegt.

De stichting kan met de huidige afspraken preferente aandelen Ahold Delhaize verkrijgen en daarmee een beschermingswal opwerpen tegen een mogelijke overname van de onderneming.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.