Nieuws

Kritiek op PwC vanwege meedingen defensiecontract Saoedi-Arabië

Onder meer Amnesty International heeft kritiek geuit op PwC omdat het kantoor meedingt naar een grote opdracht om het leger van Saoedi-Arabië te reorganiseren.

Dat meldt The Guardian. PwC heeft bevestigd dat het de opdracht probeert binnen te halen, maar geeft verder geen commentaar. De opdracht is onderdeel van een complete reorganisatie van het Saoedische ministerie van Defensie. Het werk van PwC zou zich volgens The Guardian in de eerste fase richten op het reorganiseren van rekrutering, materieel, performance management en strategische workforce planning, evenals communicatie en management tijdens het verandertraject.

PwC heeft een kantoor in Saoedi-Arabië, maar het is de Britse tak van PwC die de opdracht probeert binnen te halen. PwC UK heeft een call for resources geplaatst, waarmee het specialisten en consultants in Londen zoekt die bereid zijn om naar Riyadh te gaan. In die oproep staat dat het contract bijna rond is, en dat het Saoedische ministerie van Defensie bezig is met "een ambitieuze transformatie om de strijdkrachten te moderniseren op een schaal en grootte die zelden eerder is gezien […] Momenteel is die transformatie in een kritieke fase en ze hebben hulp nodig om dit niveau van verandering te behalen".

Jemen

Actiegroepen zoals Amnesty International hebben stevige kritiek geuit en vragen zich af of PwC wel aan due diligence heeft gedaan. Saoedi-Arabië is momenteel onder meer verwikkeld in het conflict in Jemen, waar het volgens Amnesty op grote schaal burgerslachtoffers maakt bij luchtaanvallen. Volgens de Verenigde Naties zijn vanwege het conflict momenteel 22 miljoen mensen (80 procent van de bevolking) aangewezen op noodhulp.

Amnesty dringt er daarom bij PwC op aan zich terug te trekken uit het project: "As any accountancy firm involved in work for the Saudi ministry of defence must know, the Royal Saudi air force has an appalling record in Yemen, with the Saudi-led military coalition having indiscriminately bombed Yemeni homes, hospitals, funeral halls, schools and factories. Thousands of Yemeni civilians have been killed and injured.”

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.